Slovenija je gastronomska regija leta 2021, zaradi česar so letos v ospredju kulinarika, trajnostni razvoj gastronomije in promocija gastronomskega turizma. V destinaciji Koper so številne aktivnosti na področju gastronomije združene pod blagovno znamko Altroke Istra.

Uvod v bogato gastronomsko dogajanje je bil inovativni izdelek Altroke Istra by Vinakoper.

Sicer si na Kidričevi ulici v Kopru lahko ogledate galerijo na prostem Okusi Kopra, maja se začenja Altroke Istra by Sladka Istra, med junijem in septembrom bo vsak zadnji četrtek v mesecu dogajanje v mestu in na podeželju popestril Altroke Istra Gourmet Festival, še pred poletjem bo zaživel tudi povsem prenovljen turistično-informacijski center (TIC) Koper v Pretorski palači s prodajalno tipičnih istrskih izdelkov, v sklopu kampanje Altroke Istra pa so nastali tudi privlačni videi in fotografije gostinskih ponudnikov destinacije Koper.

Altroke Istra by Vinakoper je inovativen izdelek, ki je odprl bogato gastronomsko dogajanje leta 2021 v destinaciji Koper.

Izdelek je nastal v sodelovanju Vinakoper, čokoladnice Lucifer, Mestne občine Koper oziroma Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper ter Obalnih galerij Piran, ki so v zgodbo vpeljale tudi umetniški duh.

Omejena izdaja velikonočnega čokoladnega jajca, ujeta v objem sladkega refoška linije Zakladi Istre, ne ponuja le edinstvenega prepletanja okusov, ampak podarja tudi nepozabno doživetje – obisk vinske kleti Vinakoper z degustacijo vin za dve osebi.

Fuzijo popolnih okusov dopolnjuje unikaten izgled, ki je rezultat ustvarjalnega duha priznane likovne umetnice Lare J. Marconi.

Galerijo na prostem Okusi Kopra si lahko ogledate na koprski Kidričevi ulici.

13 panojev s privlačnimi fotografijami fritul, kroštol, bobičev, bakalaja, tartufov, refoška in malvazije ter drugih istrskih dobrot krasi koprsko palačo Totto ex Gavardo.

Fotografije istrske kulinarike je posnel priznani lokalni fotograf Jaka Ivančič v sodelovanju s Hoba Cateringom, Gostilno Karjola, družbo Vinakoper in Turistično kmetijo Medljan.

Altroke Istra by Sladka Istra je promocijska kampanja, ki poteka v sodelovanju z istrskimi ponudniki sladkih dobrot. Od maja do konca leta je vsak mesec v ospredju en istrski gostinski ponudnik s svojimi altroke sladicami.

Sladka Istra je namreč najslajša prireditev pri nas, ki se tradicionalno izvaja septembra. A ker ima Istra veliko odličnih sladkih dobrot za ponuditi skozi vse leto, je tako vsak mesec v ospredju ena slaščičarna, kavarna oziroma gostinski ponudnik iz slovenske Istre z izbranimi istrskimi sladicami. Skupni nakupi altroke sladic v vrednosti 20 evrov prinašajo brezplačni vstopnici za obisk koprskega Zvonika, v sklopu promocijske kampanje Altroke Istra by Sladka Istra pa lahko sodelujete tudi v dveh zanimivih nagradnih igrah na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Altroke Istra Gourmet Festival je odlična priložnost za okušanje istrske kulinarike.

Gre za sklop dogodkov, ki se odvijajo na različnih mestnih in podeželskih lokacijah destinacije Koper.

Naslednji Altroke Istra Gourmet Festival bo 2. 12. 2021 (od 11. do 20. ure) na Titovem trgu.

Festival organizira Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju z Društvom vinogradnikov slovenske Istre.

Altroke Istra poleg odlične istrske kulinarike prinaša tudi možnost sodelovanja v nagradnih igrah in osvojitev privlačnih nagrad.

V sklopu Altroke Istra by Sladka Istra se nagradni igri odvijata na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Podrobnosti nagradnih iger bomo objavili naknadno.

V sklopu Altroke Istra je Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper v sodelovanju s fotografom Jako Ivančičem in Kleva films izdelal profesionalne videe in fotografije najboljših in najbolj prepoznavnih gostinskih obratov destinacije Koper, ki bodo pripomogli k učinkovitejši promociji lokalne gostinske ponudbe.

Ena od aktivnosti v sklopu Altroke Istra je tudi prenova turistično-informacijskega centra (TIC) Koper v Pretorski palači, kjer bo zaživela prodajalna tipičnih istrskih produktov.

Številne aktivnosti povezane z gastronomijo se bodo odvile tudi v sklopu operacije Gastronomski zakladi Istre in morja – MARISTRA.