Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji, ki jo konec septembra tradicionalno prirejamo v Kopru.

Obiskovalci na lično okrašenih in bogato obloženih stojnicah, ki so običajno postavljene po različnih lokacijah po mestu, okušajo različne sladice, bodisi tiste, ki so nastale po recepturah istrskih gospodinj, bodisi novodobne sladke mojstrovine, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Sladka Istra je obenem priložnost za okušanje in nakup sladkih vin, piv in drugih sladkih pijač ter medenih izdelkov in ostalih sladkih izdelkov in pridelkov slovenskih kmetij.

Obiskovalci lahko sladke dobrote okušajo v zameno za degustacijske kovance oz. kupone, hkrati pa lahko opravijo nakup večjih količin sladkih izdelkov za domov.

Poleg raznolike ponudbe na prodajnih mestih Sladka Istra ponuja tudi bogat spremljevalni program s slaščičarskimi delavnicami in kuharskimi šovi, vodenimi degustacijami in predavanji, bogat kulturni in otroški program ter številne druge spremljevalne dejavnosti.

Strokovno najpomembnejši del festivala sta sladka natečaja, in sicer natečaj za Sladico Sladke Istre in Muškat Sladke Istre.

Sladka Istra je tako odlična priložnost, da korak od morja spoznate tako rekoč vse, kar je povezano s svetom sladkega.