Ofak & Mori

V desetletjih skupnega ustvarjanja se je med Dravograjčanoma, Morijem in Ofakom razvila sinergija, ki jima daje svojstven in prepoznaven glasbeni izraz. Slednjega skrbno negujeta, razvijata in nadgrajujeta ter se pri tem dopolnjujeta. Tuji mediji njune skladbe opišejo kot poetično glasbo sveta, saj se v njej prepletajo spokojnost, veselje, povezanost in brezčasje. Čeprav so dela instrumentalna, ob poslušanju publika začuti zgodbe o naravi, prijateljstvu, ljubezni ter o oddaljenih svetovih, ki se približajo skozi lepoto glasbe in dotaknejo vsakega poslušalca.

Druga zgoščenka, The Echoes of River Drava z avtorsko glasbo je zrel sadež, saj je nastajal več kot desetletje. V njej se čutijo vplivi različnih kultur in glasbenih narečji, ki so se vpletla v njun glasbeni razvoj, tako da je vsaka skladba zgodba zase. Album je tehnično izpiljen umetniški izdelek, ki odseva iskreno kreativnost avtorjev.

Andrej Ofak – kitara
Borut Mori – harmonika

Bossa de Novo

Bossanova je že zdavnaj izstopila iz okvirov lokalnega fenomena: postala je ena od univerzalnih glasbenih svetov. Temelji banda Bossa de Novo ležijo v brazilski glasbeni tradiciji, ki je sama po sebi nagnjena k zlivanju različnih ritmičnih in harmonskih izrazov, vendar je kljub temu očitno našla dovolj vabljiv zvok. Bossanova se evropskemu človeku zdi oddaljena, ker (podobno kot samba) operira z neparnimi ritmičnimi strukturami. S petimi poudarki v štirih dobah ritmičnega vzorca odpira skrivnostno asimetrično občutje, ki sproža posebna harmonska razmerja in je v tem blizu spontanemu človeškemu govoru.

Bossa de Novo so  leta 2006 naposled le ustalili svojo zasedbo, takoj za tem jih je Jure Longyka povabil v Izštekane, kjer so posneli svojo prvo ploščo z naslovom Vivo!.
Drugi dolgometražec Nova (2009) je skupina posnela v studiju, pod taktirko producenta Mitje Vrhovnika Smrekarja. Proti koncu leta 2013 je luč sveta ugledala  njihova tretja plošča Quinta essência, s katero se Bossa de Novo sprehaja po sedanjosti, preteklosti in prihodnosti. Med bossanovami se loteva takšnih, ki jih danes malokdo pozna, med priredbami slovenskih pesmi pa bomo našli tudi avtorje, ki so naredili zgodovino slovenske glasbe, pa jih danes bolj malokdo posluša. Ni čudno. Bossa de Novo res bolj malo igra v javnosti, zgodi se pa le. In letos se bo zgodilo na Jeffu.

Primož Vitez – glas, tolkala
Aljoša Kosor – klasična kitara
Marko Gregorič – kontrabas, akustična baskitara, glas
Sergej Ranđelović RunJoe – tolkala, glas
Mitja Vrhovnik Smrekar – tolkala, glas