V petek, 16. septembra 2022, vas ob 18. uri prijazno vabijo v Sveti Anton, kjer bo  letošnji tretji Librisov poletni narečni večer. Naslovili so ga »Mi ga tučamo napret striktno pu dumača«, z besedami iz pesmi rap tria Krkuča Kunekšon iz Krkavč. Z njimi sporočajo, da se bomo k narečju vračali tudi v prihodnje, in napovedujemo jubilejne, dvajsete Librisove poletne narečne večere, ki se bodo zvrstili v prihodnjem letu.

Osrednja gostja bo Tanja Matijašević, rojena na Jesenicah, pesnica, pedagoginja, gledališka ustvarjalka, ki piše pesmi v kleni gorenjščini in odpira vprašanja o odnosu med narečji in etablirano literaturo.

Je vzgojiteljica, lutkarica, improvizatorka, ki povezuje različne prakse in znanja skozi orodja improvizacije. Sodeluje na pesniških srečanjih, kabaretih in delavnicah, ki povezujejo gib in poezijo.

Za svojo narečno poezijo je leta 2020 prejela prvo nagrado literarnega natečaja Presečišča (Lezbična četrt), zmagala je tudi na pesniškem slamu Ožuljeni jezik (aprila 2021).

Deluje kot gledališka pedagoginja v Pionirskem domu v Ljubljani. Vodi pesniško spletišče in podkast EHO, kjer pesnice in pesniki, uveljavljeni kot tudi tisti, ki šele začenjajo pisati, interpretirajo svoja dela; ter podkast Literarni glasovi, kjer predstavlja literarna dela skupaj z avtorji in avtoricami. Je soavtorica otroške radijske oddaje ORO in članica programskega odbora Inštitut 8. marec.

Narečne pesmi bo predstavila v družbi Suzane Tratnik, pisateljice, prevajalke in publicistke, ki je izdala že sedem knjig kratke proze. Je avtorica šestih romanov, nazadnje je izšel njen mladinski roman Ava. Piše tudi monodrame, radijske igre, strokovna dela in memoare o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi.

Za svoje delo je prejela številna priznanja, med drugim nagrado Prešernovega sklada. Za mladinski roman Ava je pred kratkim prejela priznanje zlata hruška.

Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama pa je prevedla več knjig britanske in ameriške proze ter strokovne literature.

V Svetem Antonu se  bodo pridružili tudi istrski raperji David Deluk, Blaž Grižon in Marko Reja iz Krkavč. David in Blaž sta se z glasbo začela ukvarjati leta 2005, ko sta sestavljala duo Kantina Records in ustvarjala v pogovorni slovenščini. Leta 2010 se jima je pridružil Marko in preimenovali so se v Krkuča Kunekšon. Prvo zgoščenko, ki so jo v svet poslali pred skoraj sedmimi leti, so naslovili Striktno pu dumaća, drugo, ki so jo izdali pred tremi leti, pa Munjan svet.

Prisluhnili bomo zgodbici Štorja z mušo, ki jo bo predstavil Matic Cunja, učenec OŠ Elvire Vatovec Prade – podružnične šole Sveti Anton.

Besede bo z gosti povezala Tanja Jakomin Kocjančič.

V primeru dežja bo prireditev v dvorani.

Veselimo se Vašega obiska!