»Koša?« – »Vreji, čuj.«

Letošnji Librisovi poletni narečni večeri se odvijajo že devetnajsto leto zapored. Običajno jih pripravimo na podeželju slovenske Istre, tokrat pa smo za prizorišče prvega večera izbrali staro mestno jedro, saj bomo pozornost namenili izolskemu slengu in štajerskemu árgu, interesnima zvrstema, ki se pojavljata v bolj urbanem okolju. Za naslov večera smo izbrali kombinacijo besed obeh interesnih govoric, sleng in argo: »Koša?«, ki se nanaša na vprašanje oziroma pozdrav med prijatelji »Kako si?«, in »Vreji, čuj.«, ki predstavlja odgovor »Dobro sem.«
Z nami bodo: Erik Toth, soavtor Slovarja izolskega slenga, skrivnostna avtorica projekta Štajerski árgo Milena Pivec, odgovorna urednica založbe Pivec, in dr. Vesna Mikolič, jezikoslovka, univerzitetna profesorica, esejistka in publicistka, predstojnica Inštituta za jezikoslovne študije Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Za pravo mero istrskega narečja bo poskrbel trio Krkuča Kunekšon z avtorskimi rap komadi. Besede bo z gosti povezovala Tanja Jakomin Kocjančič.

Slovar izolskega slenga, avtorjev Mirne Buić in Erika Totha, je prvi tovrstni slovar v slovenski Istri. Predstavlja primer dokumentiranja besed in besednih zvez, ki jih uporablja mladina v Izoli. Poleg zbira gesel in razlag ponuja tudi vpogled v načine govora, mnenja, miselnost in interese mladih v Izoli ter na nek način razkrije kulturno in družbeno življenje v mestu in izven njega.
Knjiga Štajerski árgo jezikovni priročnik za vse Štajerce in Neštajerce, je plod sodelovanja anonimne avtorice projekta Štajerski árgo z Radiem Maribor in Založbo Pivec. Prinaša najljubše mariborske izraze, besedne zveze in značilne fraze, ki so jim dodane še etimološko-jezikoslovne razlage in primeri rabe predvsem v mestnem okolju, kar so povzeli po istoimenski radijski rubriki, ki jo na Radiu Maribor predvajajo od leta 2019. Radijskim rubrikam je možno prisluhniti s pomočjo QR kod, ki bodo (po skeniranju s pametnim telefonom ali tablico) predvajale izbrani árgo.
Krkuča Kunekšon so rap trio, ki prihaja iz Krkavč. David Deluk in Blaž Grižon sta se z glasbo začela ukvarjati leta 2005, ko sta sestavljala duo Kantina Records in ustvarjala v pogovorni slovenščini. Leta 2010 se jima je pridružil Marko Reja in preimenovali so se v Krkuča Kunekšon. Od tedaj naprej ustvarjajo samo še »striktno pu dumaća«. Decembra 2015 so izdali svojo prvo zgoščenko Striktno pu dumaća, februarja 2019 pa album z naslovom Munjan svet.