Poleti leta 1972, v času ko so Stonsi izdali njihov dvojni album Exile on Main Street, ko je bila v Sloveniji ustanovljena superskupina Srce, v Zagrebu pa Time, je tam nekje med šmarskimi, pomjanskimi in  učarskimi hribi, v slikoviti istrski vasici Koštabona, bandovska kolega združila moči in ustanovila skupino, ki je bila v naslednjih petdesetih letih na plesih in šagrah v obmorskih mestih in vaseh nepogrešljiva: Skupina Platana. Odlično poznavanje instrumentov, prepričljiv odrski nastop in neizmerna energija članov zasedbe, so bili razlog, da so Platano kot spremljevalno zasedbo uporabili tudi mnogi znani pevci iz bivše Jugoslavije (Tomislav Ivčić, Moni Kovačić, Lidija Percan, Alfi Nipič), v nadaljevanju pa je skupina ohranjala priljubljenost in prepoznavnost tudi z izdajo avtorske glasbe. Vse ostalo je zgodovina.
Ob zlatem jubileju skupina Platana napoveduje veličastni koncert z naslovom Zlati časi. Ta se bo zgodil na velikem odru dvorane OŠ Koper, 5. novembra 2022, ob 20.uri.
Aktualna zasedba, sestavljajo jo Armando Baruca, Adriano Baruca, Ervin Može in Marino Marinac, bo del petdesetletnega repertoarja predstavila v razširjeni postavi, ki jo bodo pretežno sestavljali člani primorske zasedbe Gedore. Se bo pa za to priložnost po dolgoletnem premoru reaktivirala tudi primorska glasbenica, pevka, avtorica in skladateljica, Lara Baruca in odpela spremljevalne vokale
Koncert PLATANA 50 – ZLATI ČASI bo posnela produkcijska ekipa RA Koper.
🔖 Začetek prodaje vstopnic v PETEK, 7.10. v Hiši refoška Vinakoper in na Eventim SI
‼Tisti, ki se bodo odločili za nakup VSTOPNIC v Vinskem butiku, bodo ob nakupu prejeli tudi steklenico vinske kleti Vinakoper. Ta je namreč za to priložnost napolnila 1000 steklenic nove linije v z naslovom ”ZLATI ČASI”