Obalne galerije Piran v Mestni galeriji Piran in v Galeriji Loža Koper predstavljajo izbor del dveh zadnjih slikarskih ciklov, ki jih Lojze Logar v Slovenski Istri še ni razstavljal. Pomenljivo poimenovane slike iz Intermezzozoika je ustvarjal v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, vsebinsko pa se navezujejo na takrat iztekajoče se tisočletje, v pričakovanju novega. Kažejo na avtorski umik v izčiščen abstraktni izraz, tudi v smislu izbora monokromnih turkizno modrih in vijoličnih barvnih tonov. Akrili iz cikla Sarcophag(U.S.), ustvarjeni po letu 2001, so bili delno izzvani s sočasnimi politično socialnimi dogajanji v ZDA, so pa izrazno simbolno skrivnostni tudi v povezavi z grškim izvorom besede (meso jesti) in s funkcijo sarkofaga. Tem geometrijsko zasnovanim kompozicijam je dodal še druge barvne vrednosti in tako na svoj način interpretiral aktualno globalno situacijo. Razstava je del Pregledne razstave 1968−2014, predstavljene v štirih slovenskih galerijah: Koroški galeriji likovnih umetnikov Slovenj Gradec, Galeriji Murska Sobota, Galeriji ZDSLU Ljubljana in Obalnih galerijah Piran.

Lojze Logar (1944, Mežica – 2014, Izola), dolgoletni profesor za grafiko, risanje in slikanje na ALUO v Ljubljani, je bil eden izmed najzanimivejših in samosvojih avtorjev, ki so se na slovenskem likovnem prizorišču pojavili ob koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih letih preteklega stoletja v času t. i. pop arta. Rodil se je na Koroškem, mladost je preživel v Prekmurju, zrela leta v Ljubljani, nazadnje pa je živel in umrl v Izoli. V projektu pregledne razstave celotnega umetnikovega opusa so se zato združile štiri institucije iz omenjenih regij. Vsaka izmed razstav predstavlja eno zaokroženo ustvarjalno etapo, v celoto pa jih združuje razstavni katalog in skupen promocijski program.

Logar je bil osrednja osebnost med likovniki, ki so izoblikovali našo različico pop arta, poimenovano kar nova figuralika (razstava v KGLU Slovenj Gradec). Kasneje se je preizkusil tudi na področju konceptualizma in radikalnega, koloristično bogatega ekspresionizma, v začetku 80. let je nato skoraj povsem opustil novo figuraliko in začel ustvarjati v maniri minimalističnega črno-črnega slikarstva. Konec osemdesetih je zastavil svoj najobsežnejši ciklus Davidovi vrtovi (razstava v Galeriji Murska Sobota), v 1990- letih pa je z novim slogovnim pristopom začel razvijati ciklus slik Intermezzozoik in ga zaokrožil v seriji z naslovom Sarcophag(U.S.). Predstavitev opusa zaključuje postavitev v Galeriji ZDSLU v Ljubljani s predstavitvijo zadnjih del na papirju iz serije Angeli.

Kontakt: Nives Marvin, kustosinja razstave, 041 630 689, nives.marvin@obalne-galerije.si