SIMBOLI KOPRA – razstava

V 1500 letih svojega obstoja se mesto Koper ponaša s številnimi simboli, povezanimi z njegovo bogato zgodovino, od katerih so tudi izven mesta najbolj prepoznavni Meduza, koza, sonce, kip Justicije in sv. Nazarij.

Po mitološkem izročilu, naj bi otok nastal po sporu med bogom Pozejdonom in boginjo Ateno, med katerim je slednja izgubila ščit, sredi katerega je kraljevala Meduzina glava. Ta je padel v morje in iz njega je zrasel skalnat otok. V spomin na legendarni nastanek je Meduzina glava postala heraldično znamenje koprske komune in jo še danes vidimo povsod po mestu. Tudi sedanji mestni grb s podobo sonca sega daleč v zgodovino, saj korenini v številnih zgodnejših upodobitvah, ki jih najdemo na številnih pomembnih zgradbah in denimo na mestnem praporu iz 18. stoletja. Na starost mesta kažeta tudi antična toponima naselbine, Aegida in Capris. Oba skrivata v sebi izpeljanko iz grškega oziroma latinskega imena za kozo, ki je očitno takrat naseljevala nekdanji otok. S prihodom krščanstva je Koper dobil svojega zavetnika, škofa sv. Nazarija, rojenega v Borštu, v relativni bližini mesta in katerega posmrtni ostanki počivajo v sarkofagu v koprski stolnici. Zadnjega od prepoznavnih mestnih znakov pa predstavlja alegorija Pravičnosti, Justicija, ki še danes kraljuje vrh Pretorske palače in bdi nad odločitvami oblastnikov ter življenjem v mestu.

 7. 5. 2024 – 21. 5. 2024, ob 14.00 uri, Mala loža

 

Organizator: UP FHŠ

Vsebina: Kratka razstava, ki predstavlja poglavitne simbole mesta Koper: Meduzo, kozo, sonce, Justicijo in sv. Nazarija.