Teden možganov (ang. Brain awareness week) je globalna kampanja osveščanja javnosti o znanstvenih dognanjih, povezanih s človeškimi možgani. Odvija se tretji teden v marcu in kot zadnja leta se bodo v tem času dogodki Tedna možganov ponovno zvrstili tudi pri nas – v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novem mestu. Strokovnjaki s področij nevroznanosti, psihologije, sociologije in sorodnih smeri so pripravili poljudnoznanstvena predavanja, da vam ponudijo vpogled v zanimive in pomembne vsebine na temo jezika.
Rdeča nit letošnjega dogodka “Na koncu jezika” s predavanji in delavnico v Kopru odpira vprašanja o razvoju, vlogi in pomenu jezika – pa ne tistega, s katerim okušamo. Na katera področja se, menite, razteza jezik? Letošnji program bo osredotočen na njegov razvoj in vlogo, ki jo ima v našem vsakdanu.
Iz ZDA se nam bo v predavalnici preko spleta pridružila slovenska strokovnjakinja Dr. Naja Ferjan Ramirez, nevroznanstvenica in doktorantka kognitivne znanosti. Je profesorica na univerzi v Washingtonu, kjer vodi Laboratorij za razvoj in procesiranje jezika. Na četrtkovem predavanju nam bo predstavila nekaj najnovejših metod za proučevanje možganov, kot je magnetna encefalografija in vpliv dvojezičnosti na razvoj možganov pri otrocih.
Dr. Vesna Jug bo z nami delila uvide, ki bodo zagotovo pritegnili starše, učitelje in vse, ki delate z otroci. Pojasnila bo, kako z gestami zadovoljiti komunikacijske potrebe otrok in kako z uporabo gest učitelji dosežejo večjo učinkovitost pri svojem delu. Izvedeli bomo tudi, kako geste strokovnjakom pomagajo prepoznati, razumeti in celo zdraviti duševne motnje.
Predavanje Dr. Irene Hočevar Boltežar bo zagotovo izredno privlačno vsem, ki vas zanimajo LGBTQ+ tematike in transspolnost. Predstavila nam bo namreč biološke vzroke za izzivi, s katerimi se srečujejo transspolne osebe v procesu tranzicije, ko iščejo ustrezen glas in govor, skladen z njihovim občutenim spolom.
Ustvarjalci vsebin boste na delavnici ustvarjalnega pripovedovanja izvedeli, kako se človeška potreba po pripovedovanju zgodb manifestira v današnjem času ter kaj nam nudi. Dr. Barbara Baloh in Samanta Kobal vas bosta naučili razčlenjevanja pripovedi, spoznali boste koncepte, kot so pripovedni trikotnik, protagonist in glavni pripetljaj. Kreativne duše boste svoji domišljiji nadeli še krila in ustvarili nove zgodbe!
____
PROGRAM:
Sreda, 15.3
Avla, UP Famnit
17:00, Predavanje, Dr. Vesna Jug: Gesta podaja roko razvoju jezika
18:00, Delavnica, Dr. Barbara Baloh in Samanta Kobal: Povej mi zgodbo (delavnica ustvarjalnega pripovedovanja)
Četrtek, 16.3
Avla, UP Famnit
17:30, Predavanje na daljavo, Dr. Naja Ferjan Ramirez: Osnove razvoja možganov: Zakaj so zgodnje izkušnje pomembne
18:30, Predavanje na daljavo, Prof. Dr. Irena Hočevar Boltežar: Transspolni glas in govor
____
Te zanima, kaj vse lahko izveš? Potem pa le pridi na Teden možganov v Koper!
LOKACIJA: UP FAMNIT avla na Glagoljaška ulica 8, 6000 Koper
DATUM: sreda, 15.3., in četrtek, 16.3., od 17. ure naprej
____
Teden možganov deluje pod okriljem društva SiNAPSA, Slovenskega društva za nevroznanost.
Teden možganov 2023 so omogočili: FENS, DANA foundation, Vzajemna, Roche, Janssen, Adria Lab, Zaloker & Zaloker in druge organizacije ter podjetja, navedena na spletni strani.
Organizacijska ekipa Tedna možganov Koper se iskreno zahvaljujemo UP FAMNIT in Marjetici Koper.
Teden možganov 2023 v Kopru so organizirale Anaja Kos, Teodora Kitanovska, Karin Močnik in Larisa Lara Pohorec.