Fotografska razstava

Kustosinja: Hana Čeferin

Sokustosinja: Tatjana Sirk

V sodelovanju z: Galerija Fotografija v Ljubljani

Umetniki: Uroš Abram, Vanja Bućan, Boris Gaberščik, Andrej Lamut, Tanja Lažetić, Tilyen Mucik, Janez Pukšič, Blaž Rojs

Razstava TELO KOT NAČIN GLEDANJA je zasnovana kot skupinska razstava sodobnih slovenskih fotografov in fotografinj, ki do motiva telesa pristopajo na izrazito samosvoje načine in prav skozi ta motiv kažejo svojevrstno sliko razvoja sodobne slovenske fotografije.
Razstava je bila v okrnjeni obliki zasnovana leta 2021, ko so bila nekatera dela predstavljena v okviru sodelovanja Galerije Fotografije na italijanskem festivalu Fotografia Zeropixel v Trstu. Festival, ki se osredotoča zgolj na analogno fotografijo, je za osrednjo temo izbral motiv telesa, na podlagi česar smo v Galeriji Fotografiji pripravili izbor del slovenskih avtorjev in avtoric. Izkazalo se je, da je motiv telesa lahko vstopna točka za razumevanje smernic v sodobni fotografiji in orisa eksperimentacij v mediju, saj zajema poskuse mlajših fotografov kot tudi bolj uveljavljenih.
Ko na motiv telesa pomislimo skozi prizmo umetnostne zgodovine, se nam v misli prikradejo neštete podobe. Od srednjeveških svetniških portretov, renesančnih figur golih grških boginj ali oglaševalskih kampanj dvajsetega stoletja – na telo smo v zgodovini projecirali neskončno pomenov. A vprašamo se lahko, kakšne pomene umetniška upodobitev telesa nosi danes. Je še vedno razumljena le v kontekstu ženske golote, kot je predpostavil John Berger v Načinih gledanja? Ali smo zaradi poplave podob telesa do njega postali indiferentni, kot zapiše Susan Sontag v O fotografiji? Se fotografija vrača k obravnavanju telesa zgolj zaradi njegove forme, podobno kot so fotografi Bauhausa za subjekte nekoč uporabljali naključne hišne pripomočke?
Razstava poskuša odgovoriti na ta vprašanja skozi predstavitev osmih sodobnih umetnikov in umetnic, ki v svoji fotografski praksi obravnavajo motiv telesa ter z njim izražajo sebi lasten način gledanja.