Focaccia, italijanski ploščati kruh, je klasika, ki je priljubljena po vsem svetu. Napolnjena z istrskimi dobrotami pričara pravo harmonijo hrustljavosti in sočnih okusov, ki bodo zagotovo navdušili vaše brbončice. Zdaj lahko to izkušnjo doživite tudi v Tabot Ištrariji v centru Kopra!
Začetek nove kulinarične zgodbe v Kopru
Tabot Ištrarija je julija letos odprla vrata v koprskem mestnem jedru na Čevljarski ulici. Ekipa, ki stoji za projektom, je mlada in srčna. Gabrijela Kačinari, vodja lokala, in Nikola Stojanović, ki skrbi za nabavo, sta skupaj ustvarila koncept, ki v mesto prinaša edinstveno kulinarično izkušnjo. Ker smo v Istri tesno povezani z italijansko kulturo in ker so focaccie tam izredno priljubljene, sta zaznala priložnost, da nekaj novega ponudita tudi v svojem mestu. V želji, da bi oživela mestno jedro, sta odprla prostor in ga poimenovala Tabot Ištrarija. Ime izhaja iz istrske tradicije in predstavlja vez med sedanjostjo in preteklostjo.
»Srčen, zabaven, v trendu!« je opis lokala Tabot Ištrarije v treh besedah.
Kaj je focaccia farcita?
Focaccie farcite so zlato pečeni kruhki, zunaj hrustljave in znotraj mehke, polnjene s svežimi lokalnimi sestavinami, kot so pršut, mocarela, mortadela, pistacija, rukola ter tartufova krema. »Celoten proces priprave kruha temelji na našem lastnem receptu, kjer testo vzhaja najmanj 24 ur, kar zagotavlja posebno kakovost in poln okus. Poleg tega sami pripravljamo tudi namaze,« pove Gabrijela. Po njenih besedah obiskovalce najbolj navduši sveža priprava sendvičev, ki so ob nakupu še topli, saj kruh pečejo sproti. »Tudi lokacija jim je všeč; čeprav je lokal majhen, je zanimiv, saj ohranja tradicijo, a je tudi sodoben,« razloži sogovornica.
»Če bi mestno jedro opisali kot naš izdelek, bi bil Koper velika polnjena focaccia z zlato hrustljavo skorjo, poln najbolj okusnih lokalnih sestavin.«
Živahno mestno jedro
»Mestna jedra ponujajo posebno izkušnjo za obiskovalce, ki poleg znamenitosti skozi ponudbo lahko odkrivajo kulturo in zgodovino kraja. In tako je tudi v Kopru: lokal v mestnem jedru smo odprli, ker nas je gnala želja, da obogatimo koprsko ponudbo,« pove Gabrijela, ki jo od nekdaj navdušujejo živahna stara mestna jedra. Izredno jo veseli, da tak postaja tudi Koper in da so k temu pripomogli tudi sami. Prav s tem namenom so pred lokal postavili mizice in stolčke, saj je poleg butičnosti in tradicije, tudi samo življenje na ulici pomemben del utripa mestnega jedra. »Mesto mora biti središče krajevnega dogajanja, kjer kulinarika in kultura sobivata z domačini in obiskovalci,« je prepričana Gabrijela.
Za mesto pa je potrebno tudi skrbeti. Ne le za to, da se razvija, pač pa tudi, da ohranjamo njegovo naravno okolje. »Ponosni smo na to, da uporabljamo pretežno lokalne sestavine in podpiramo lokalno kmetijstvo. Tudi kruh pečemo sami, kar pripomore k zmanjševanju ogljičnega odtisa,« pojasni Kačinarijeva.
Kje še lahko uživate v Kopru?
Poleg številnih znamenitosti so ulice mestnega jedra, bogate tudi z drugo raznoliko ponudbo. V oktobru svetujemo ogled zvonika, obisk Pretorske palače in spoznavanje mesta skozi doživetje Lov na pravico. Gabrijela dodaja: »V jeseni bomo pripravili še nekaj novih kulinaričnih presenečenj, zato nas obvezno obiščite ponovno (v kolikor nas že poznate). Definitivno pa vsem svetujemo obisk naših sosedov, med katerimi bi izpostavili Cameral bar za dobro kavo ali aperitiv, trgovino Auro za nabavo istrskih dobrot in pa Saturnmoon, če si zaželite nove tatovaže ali pirsinga.«
Ste že poskusili sveže pečeno focaccio v srcu Kopra? Obiščite Tabot Ištrarijo in okusite Koper na nov način!