Na idiličnem Gortanovem trgu, v 500 let stari palači, domuje domača gostilna Pri Tinetu, ki s svojo avtentično ponudbo in vzdušjem navdušuje obiskovalce že skoraj desetletje. V toplem in domačem ambientu vas pričaka majhna, a energična ekipa, ki poskrbi, da vsakdo odide z nasmehom in okusnimi spomini.
PRI TINETU PRIHODNJE LETO PRAZNUJEJO DESET LET DELOVANJA
Pred skoraj desetletjem sta Tine Sukič in njegova žena Damjana uresničila svoje sanje: »Odločila sva se, da se podava v svet gostinstva. Po naključju sva izvedela, da se oddaja lokal v stari palači na Gortanovem trgu. Ker se od tu po eni glavnih ulic dvigneš do Titovega trga, sem v tej lokaciji videl velik potencial,« pove Tine, ki si je dolgo želel na samostojno pot. Prostor je sicer gostinski dejavnosti namenjen že od leta 1969, a sta ga nova najemnika popolnoma prenovila, tako da je od prvotne podobe v prostoru ostal le osrednji tram.

SODOBNA KULINARIČNA IZKUŠNJA
Danes gostilna ponuja sodobno kulinarično izkušnjo, navdihnjeno s tradicijo Istre in Slovenije, s poudarkom na kosilih, za zaključene družbe pa odprejo tudi zvečer. Ekipa šteje štiri člane: Tine je kuharski mojster in vodja gostilne, po izobrazbi gostinsko-turistični tehnik, ki uživa v dinamiki dela v kuhinji. »Rad imam izzive, ki jih prinaša kuhinja, saj vsak dan prinese nekaj novega,« svojo strast pojasni Sukič. Damjana skrbi za izbor sestavin in pijač ter je partnerju v veliko podporo, saj za vsak izziv vedno najde pravo rešitev. Natakar Leo goste pričaka z nasmehom, medtem ko pomočnica v kuhinji poskrbi za slastne sladice. »Ekipa je odlična in moj edini načrt za naslednjih deset let je, da nadaljujemo to zgodbo. Drugega plana nimam,« z nasmehom pove Tine.
Tipična slovenska in istrska kulinarika
Gostilna Pri Tinetu se osredotoča na klasične jedi slovenske in istrske kulinarike, ki jih občasno popestrijo z novimi, inovativnimi okusi. »Naš jedilnik nikoli ni monoton – stalno se učimo, sodelujemo z drugimi gostinci in prinašamo nove ideje, da gostje vedno doživijo nekaj svežega,« razlaga Tine. V dnevni ponudbi so na voljo raznovrstne jedi, od pasulja in testenin do kalamarov, vse pa prilagajajo sezonskim in lokalnim sestavinam. »Pri nas se vračaš v svojo gostilno, ki ima vsak teden nov jedilnik, kjer vsakdo najde nekaj zase,« pove Sukič in doda, da poskrbijo tako za ljubitelje rib, mesa kot za vegetarijance. Ponosni so na veliko število stalnih strank, zelo radi k njim zahajajo tudi turisti in obiskovalci.


trajnost kot ključna vrednota
Trajnost je ena ključnih vrednot gostilne: »Zavezani smo k uporabi lokalnih pridelkov in podpiranju slovenskih pridelovalcev. To sva z ženo začrtala že na začetku. Ko smo prenavljali lokal, smo se odločili, da ponudimo izključno lokalne pijače in naravne sokove.« Njihov cilj je ohranjati zvestobo lokalni kulturi in tradiciji.

Koper – mesto neštetih čarov
Za Tineta Sukiča je Koper neskončen vir navdiha: »Vsako mestno jedro ima svoj čar, čarobnost se skriva v podrobnostih, ki jih je treba raziskati. Mnogi turisti se ustavijo pri nas, občudujejo čudovite freske na palači Almerigogna, kjer domuje gostilna. Prepričan sem, da v mestu odkrijejo mnogo skritih kotičkov,« pravi Tine, ki verjame, da moramo pogosto le dvigniti glavo in začeti opazovati lepote, ki nas obdajajo – tudi, če v Kopru živimo.
Obiskovalcem priporoča, da novembra obiščejo prireditev Altroke Martinovanje 2024 in odkrijejo čarobne palače mesta. Po njegovem mnenju ima center velik potencial za manjše, butične dogodke. Vsem, ki mesto še spoznavajo, svetuje raziskovanje njegovih ulic: »Jesen prinaša posebne barve, vzdušje in priložnosti za druženje in raziskovanje.«

Kam še v Kopru v jesenskem času?
»Osebno mi je najbolj všeč, da mesto še vedno skriva stare mojstre obrti, kot so brusilci nožev, čevljarji in šivilje. Ti obrtniki neverjetno bogatijo mestno jedro, čeprav žal postopoma izginjajo,« pojasni Tine. V prostem času rad obišče prav njih, ustavi se tudi pri fotografu v Foto Belvedere ali pa spije kavo v Cameralu. Tudi na Gortanovem trgu, kjer domuje njihova gostilna, se ekipa pogosto druži s sosedi. »Na kozarec vina najraje zavijem v betolo spodaj, na ovinku proti promenadi, kjer še vedno vlada pristna istrska atmosfera. Tam srečam stare mojstre, kot so vodovodarji in električarji – vsak obisk je nekaj posebnega,« z nasmehom zaključi Tine.
Če iščete domačnost, pristno slovensko kulinariko in prijazno vzdušje, je obisk Pri Tinetu nujna postaja med naslednjim raziskovanjem Kopra.


KONTAKT
Domača gostilna Pri Tinetu
Naslov: Gortanov trg 14, Koper
E-naslov: pri.tinetu@gmail.com
Instagram: https://www.instagram.com/pri.tinetu/
Facebook: https://www.facebook.com/pritinetu/
Telefon: +386 82 051 370