Ribarnica Mevimar, ki je le nekaj korakov vstran od Pristaniške ulice, je zelo priljubljena točka domačinov in tudi obiskovalcev od drugod, ki prisegajo na svežo, sezonsko ponudbo morskih dobrot. Že vse od prvega dne je duša tega prostora Melita Glavina, ki stranke vedno pričaka z nasmehom in poleg odličnega svetovanja pri izbiri rib postreže tudi z marsikaterim receptom za njihovo pripravo.
Prihaja iz ribiške družine
Semedelčanka Melita Glavina (1982) prihaja iz ribiške družine. “Moj oče Evgen je bil ribič in njegova dva brata, Boris in Fabio prav tako, vsak od njih je imel tudi svojo barko za ribolov. Strica sta ribarila s šakalevami, moj oče pa je ribaril s kočami,” pove Melita. Kočo – nekaj metrov visoko mrežo – ribiči z barko vlečejo po morskem dnu, v njo pa se ujamejo večinoma bela riba in mehkužci. Šakaleva oziroma ribarjenje z zapornimi plavaricami pa je metoda, primerna za plavo ribo, ki jo privabijo z lučmi in se izvaja samo ponoči, ko ni polne lune, pojasni.
To so bili časi, ko je bilo naše morje bogato s sardelami, sardoni, skušami, osliči, bradači, številnimi mehkužci in je Melitin oče v ribarnici na koprski tržnici prodajal sveži ulov. Melita mu je pri prodaji začela pomagati ob koncih tedna že kot srednješolka, v ta poklic pa jo je, kot pojasni, oče premamil z zelo dobro urno postavko, ki je ni mogla odkloniti. A denar ni vse. Kasneje, kot doda, je delala z nižjo urno postavko in vzljubila to delo, ki mu ostaja zvesta še danes in tudi v prihodnje, upajmo.
Po nakupu še ene barke za ribarjenje je sledil logičen korak naprej – odprtje dodatne ribarnice. Zgodba majhne, a zelo dobro založene ribarnice Mevimar v Naldinijevi ulici 8 se je tako začela pisati 17. maja leta 2005. Melita je tedaj sicer že na polno delala v ribarnici in ob tem zaključevala še študij na portoroški Turistici.

Domače ribištvo doživelo številne spremembe
To so bili zlati časi za ribiče, ko so bile med najbolj zaželenimi ribami sardele in sardoni, Melitin oče pa je s kočo lovil belo ribo in mehkužce. “Kar naenkrat, pred približno osmimi leti pa sardel in sardonov v našem morju ni bilo več. Starejši ribiči so povedali, da se je nekaj podobnega zgodilo že v 50. letih minulega stoletja in da so se nato spet pojavili,” pove Melita. K izginotju so verjetno prispevali prekomerni prelov, podnebne spremembe in segrevanje morja. Ne ve sicer, ali so zgoraj našteti razlogi povezani in ali je morda še kakšen, toda dejstvo je, da je zadnja leta domače ribištvo doživelo številne spremembe, marsikateri ribič pa se je preusmeril v druge panoge. Med temi sta tudi Melitina strica, ki sicer nadaljujeta v sorodnih vodah, v kulinariki.

sardele še vedno najbolj zaželene
Melita nadaljuje z uspešnim delom v ribarnici. Večino rib, ki jih danes ponuja, pri delu ji pomaga tudi njen partner, prihaja iz bližnje hrvaške Istre. Oče se tudi občasno odpravi na morje ribarit z mrežami – kar ulovi, seveda, konča v ribarnici. Še vedno so najbolj iskane sardele, ki jih, kot pravi, dobijo sveže iz nočnega ulova v hrvaški Istri. Zelo priljubljeni so sardoni, moli, konec tedna gredo bolj v prodajo orade, brancini, veliko pa proda tudi sip, kalamarov in hobotnic, doda. Nasvet: ob petkih in sobotah velja prej poklicati in rezervirati, ker ponudbo običajno razproda.
Če ste pa v dilemi, kako pripraviti kupljeno ribo, ne oklevajte in vprašajte Melito za recept. Melita namreč zelo rada strankam deli kuharske recepte, postreže pa tudi s številnimi praktičnimi “triki” za pripravo v domači kuhinji. Najpogostejši in očitno preverjeni recept je tisti za polnjene sardele, zelo zanimiv je tudi tisti za polnjene brancine ali orade … A Melita ima še številne druge na “zalogi”, rade volje pa tudi očisti kupljeno ribo.
Ribarnica Mevimar tako ni le kraj nakupa, ampak tudi prostor, kjer se ohranja kakovostna ponudba in pristni, domači stik s strankami.

KONTAKT
RIBARNICA MEVIMAR
Naslov: Naldinijeva ulica 8, Koper
Telefon: 056278246
Facebook: Ribarnica Mevimar
Instagram: Ribarnica Mevimar