Slaščičarna Dehar je lani obeležila 50 let neprekinjenega delovanja in je poleg zlatarn eden od najbolj dolgoživih “punktov” osrednje koprske mestne žile – Čevljarske ulice. Slaščičarna, ki je zaživela leta 1974, je že vse od svojih začetkov sinonim za kakovostno ponudbo in prijazno ter domačo postrežbo.
Domači, družinski odnosi
“Imamo številne stalne stranke, ki vsako jutro pridejo k nam na kavo in s katerimi imamo domače, skorajda družinske odnose,” pove Kebir Durmiši, najmlajši sin Deharja Durmišija, ki je leta 1974 odprl slaščičarno Dehar.
Družina Durmiši sicer prihaja iz Gostivarja v Makedoniji, kjer se, zanimivo, njihovi predniki niso ukvarjali s slaščičarstvom. “Moj oče je bil prvi. Imel je še šest bratov in dve sestri ter se je kot zelo mlad odločil, da se preseli v tujino,” pojasni Kebir.

Iz rodnega Gostivarja do Kopra
Dehar, po katerem je slaščičarna dobila ime, je že pred drugo svetovno vojno iz makedonskega Gostivarja emigriral najprej v Zagreb, od tam pa v Ljubljano in v Postojno. Po tem se je odločil za Trst, kjer je nekaj let v bližini osrednjega Velikega trga vodil restavracijo. Po drugi svetovni vojni, ko je prišlo do delitve na cono A in cono B, je Dehar zapustil Trst in se preselil v Sežano ter v Partizanski ulici vrsto let vodil slaščičarno, ki je bila zelo priljubljena v mestu, pravi Kebir.
Okoli leta 1970 je sledila selitev v Koper, kjer je družina Durmiši odprla lokal na Pristaniški ulici, nasproti tržnice, v katerem danes deluje burekarna. Kasneje je Dehar naredil še korak naprej in kupil prostore na Čevljarski ulici 3, kjer vse od leta 1974 pa do danes neprekinjeno deluje Slaščičarna Dehar. Pred slaščičarno je na tem naslovu bila gostilna, še pred tem pa prodajalna z zelenjavo, o zgodovini tega prostora pove Kebir.
Deharja danes ni več (umrl je leta 1987), dejavnost, ki je vseskozi bazirala na družini, pa vodijo dalje njegovi sinovi: Eran, Oran in Kebir. “Po očetovi smrti je najprej delo prevzel najstarejši brat Eran, nato sva se mu pridružila še brat Oran in jaz,” pojasni Kebir.
Najstarejši brat Eran je sicer v Nemčiji, kjer v bližini Stuttgarta prav tako vodi slaščičarno, ki sliši na ime Dehar. Poleg sinov pa Deharjevo tradicijo v Kopru nadaljuje tudi njegov vnuk Jeton, v času poletne turistične sezone in povečanega obiska pa jim na pomoč priskočijo tudi študenti.

Koprski piškot vse do Indije
Del železnega repertoarja slaščičarne Dehar je tako imenovani Koprski piškot, ideja zanj pa je nastala že v času očetovega vodenja slaščičarne, bratje Durmiši pa so to tradicijo še nadgradili. Piškot je, zanimivo, brez jajc, danes bi mu lahko rekli veganski, ampak na začetku ni bil ustvarjen s tem namenom, pove Kebir in pojasni, da ga stranke sicer večkrat zamešajo z išlerji, ki imajo v sredini kremo, Koprski piškot pa ima v sredini čokolado in je posut z orehi. Ta piškot je, kot doda, zelo dobro zapisan pri turistih s potniških ladij: “Med najbolj navdušenimi doslej pa je bil indijski turist, ki jih je nakupil več škatel za svojo družino v domovini.”
A slaščičarna Dehar ponuja še številne druge slaščice, ki jih pripravljajo sami, kot so tradicionalne kremšnite, baklave, torte različnih okusov … Poleti je v ospredju, seveda, sladoled. “Poleg standardnih okusov vsako leto dodajamo nove glede na trende. Letos tako v ponudbi ne bo manjkala dubajska čokolada,” omeni Kebir.
Kava pa je tudi zelo pomemben člen njihove ponudbe oziroma lahko bi dejali kar “ritual” marsikaterega domačina iz središča mesta.
Z družino tudi zelo pozdravljajo prenovo bližnje Male lože, kjer ima slaščičarna teraso in je kot nekakšna “dnevna soba” v središču mesta, ter dogodke, ki se tu odvijajo, ker, kot še doda Kebir, prispevajo k utripu in bogatosti kulturnega dogajanja v mestu.

KONTAKT
SLAŠČIČARNA DEHAR
Naslov: Čevljarska ulica 3, Koper
Telefon: +38641 761 321
Facebook: Slaščičarna Dehar