Sladoledarna na koprski tržnici že skoraj desetletje razveseljuje obiskovalce z unikatnimi okusi sladoledov, narejenimi iz kakovostnih lokalnih sestavin. Poslanstvo ekipe, ki razvija odličen sladoled, je osrečevati ljudi. In kdo ni srečen, ko se mu trebušček napolni s tako vrhunsko poslastico?
Od ljubezni do sladoleda do prepoznavne blagovne znamke
Zgodba Sladoledarne se je začela pred desetimi leti, ko sta mlad par – Nika in Edim prevzela družinski lokal na koprski tržnici, ki je bil nekdaj znan kot Kepica. Želela sta ustvariti nekaj posebnega – sladoled, ki bo odražal njuno ljubezen do naravnih sestavin in kakovosti. »V projekt smo šli skupaj s taščo Romando. Na začetku smo veliko raziskovali in eksperimentirali. Odločili smo se za pristne, naravne sestavine in sladoled začeli delati tak, da je bil všeč nam. Takrat nismo razmišljali o profitabilnosti, ampak smo se v zgodbo podali z veliko mero ljubezni. Ljudje so kakovost in pristnost prepoznali, in tako se je naša zgodba začela širiti,« pojasnjuje Edim Šabanović.
Danes ekipo skupaj s študenti, ki so njen nepogrešljivi del, sestavlja več kot 20 članov. »Jedro ustvarjanja okusov ostajamo tašča Romanda, partnerka Nika, Nuša, ki je vodja proizvodnje, in jaz. Delamo skupaj, razvijamo recepte in združujemo različne pristope, da vedno znova ponudimo kaj res posebnega,« pove ustanovitelj.
Unikatni okusi, ki osvajajo srca
Edim je ponosen, da se nikoli niso na veliko oglaševali in da so postali prepoznavni po vsej Sloveniji in širše predvsem z reklamo »od ust do ust«. »Najbolj nas razveselijo komentarji, da nekdo ni maral sladoleda, dokler ga ni poskusil pri nas, in teh ni malo,« je ponosen sogovornik. Zavidljiva ocena 4.9 na Google platformi, kjer naštejemo prek 1.200 reviewjev, je dokaz, da v Sladoledarni stavijo na kvaliteto. Gostje pohvalijo tudi pristnost okusov, marsikdo pa napiše, da bi se v Koper vrnil samo zaradi sladoleda s tržnice.
Zakaj Sladoledarna izstopa?
Sladoledi Sladoledarne temeljijo na naravnih sestavinah, so večinoma brez umetnih barvil in arom. Na voljo je široka paleta okusov, od klasičnih pa do posebnežev, kot so murva, kumara, ananas in peteršilj, trenutno pa se igrajo celo z olivnim oljem. »Ponosni smo na naše sadne sladolede, ki so narejeni iz pravega sadja,« pove sogovornik. Poleg tega izdelujejo tudi sladoledne torte in sezonske specialitete, kot so lava torta ter zimski sladoled, kot je temna čokolada z zimskimi začimbami ali čilijem. V vseh teh letih so razvili več kot 120 receptov, v poletnem času pa imajo v redni ponudbi okoli 55 okusov.
Sladoled z lokalnim pridihom
Trajnost je eden od stebrov njihovega poslovanja in filozofije. Sodelujejo z lokalnimi pridelovalci: murve dobavljajo iz Ankarana, melone iz Dragonje, bazilika pride s tržnice, jagode so slovenske ipd. »Sodelovanje z lokalnimi ponudniki bi želeli dvigniti še na višji nivo. Zato bi pozval lokalne kmete, da se nam oglasijo, saj z veseljem vzamemo tudi zelo zrele sadeže, ki so za nas v bistvu idealni,« Edim spodbuja k sodelovanju.
Kje v Kopru uživati v sladoledu?
»November je idealen za sprehod po mestu: promenada, mestni park in sobotna tržnica so zame najbolj avtentična doživetja,« pravi Šabanović. Prav koprska tržnica ima za Sladoledarno posebno simboliko. »Ta lokacija ima tradicijo, zgodovino in avtentičnost. Tu se srečujejo prebivalci Kopra, zaledja in širše Istre,« razlaga Edim. Tržnica omogoča ohranjanje stika z lokalno skupnostjo, hkrati pa privablja turiste.
»Za sladkanje s sladoledom priporočamo sprehod po Semedelski promenadi, sprostitev v mestnem parku ali pa na klopeh ob morju. A najpomembnejše je uživanje v družbi bližnjih. Pri nas ustvarjamo pristne okuse za pristne odnose,« pravijo v Sladoledarni.
Kaj v našem mestu še obiskati konec novembra?
»Sam prost dan najraje začnem s kavo v Triglavski, Čajnici ali Loggi. V zadnjem času pa sem se navdušil tudi nad vegansko ponudbo brunchev v kavarni Cappuccino Kroštola,« pove Edim, ki se tudi sicer prehranjuje vegansko. Ker trenutno v Sladoledarni eksperimentirajo z oljčnim oljem, vas vabi še na Dneve mladega oljčnega olja.
Kot ostali Koprčani tudi sam že nestrpno pričakuje Fantazimo, adventno prireditev, ki mesto preplavi s čarobnim prazničnim vzdušjem. »Ne pozabite, da se lahko poleg ogleda prazničnih luči posladkate tudi s sladoledom,« zaključi sogovornik. Sladoledarna bo namreč že drugo leto odprta tudi v zimskem času.
KONTAKT
SLADOLEDARNA
Naslov: Pristaniška ulica 2, 6000 Koper
Spletna stran: https://www.sladoledarna.si/
E-naslov: info@sladoledarna.si
Kontakt: +38651852852
Mobilna aplikacija- naročite in prevzemite brez čakanja: https://www.sladoledarna.si/