Istra je dežela velikanov, ki so ljudem nekoč radi pomagali. Klesali so skalne stene, postavljali griče, premikali reke in gradili gradove. Bili so tako veliki, da so sedeli na hribu Baredi v Šavrinskem gričevju, noge pa so si medtem hladili v izviru reke Rižane. Za zaščito Kubeda so zgradili Turn, nenavaden stolp s petimi vogali, ki mu po vsej Evropi ni enakega. A ljudje do velikanov niso bili prijazni, zato so ti te kraje zapustili. KAŽIN! Kdo lahko iz istrskega kamna gradi gradove, kdo lahko premakne griče, ukroti divje reke in izkleše prepadne stene? Istra danes potrebuje tvojo pomoč! Le ta, ki spozna velikane in spregovori v njihovem jeziku, lahko prepriča te dobrosrčne orjake, da se spet vrnejo med ljudi.

Za popolno VELIKANSKO DOŽIVETJE priporočamo, da pred obiskom VELIKANOV ISTRE preberete slikanico Uroša Grilca in Polone Drašler 2 KOZI IN 3 ISTRSKE.

DOŽIVETJE:

Za vstop v svet VELIKANOV ISTRE otroci potrebujejo VELEBELEŽKO.

Z njo se podajo na pomembno misijo, točneje, VELEMISIJO: na poti iščejo sledi velikanov Istre in spoznavajo njihov svet. Odkrivajo njihove graditeljske spretnosti, njihovo govorico in velikanske vrednote. Otroci na poti zbirajo velepečate, poiščejo zlata jajca, spregovorijo v velikanščini in odkrivajo skrivnosti Istre, ki je na pobočju Lačne še posebej pravljična in slikovita, polna čudovitih vonjev, raznolikih oblik ter zgodb.

Za uspešno rešeno misijo pa otroci na cilju kajpada prejmejo zasluženo VELENAGRADO. Odkrij svet VELIKANOV ISTRE in se pridruži tem orjaškim
varuhom PRAVLJIČNE ISTRE!

ZA KOGA:

VELIKANI ISTRE so imenitna družinska dogodivščina. Na pot se odpravite sami, VELEBELEŽKA pa vam odpre pot do doživetij in z njo vstopite v skrivnostni svet velikanov, ki od nekdaj kolovratijo po Istri. Prehodili boste okoli 4500 m po razgibani in slikoviti istrski pokrajini, spoznali istrsko vasico Kubed, premagali 190 m višinske razlike, za dogodivščino pa si vzemite cca 3 ure časa. Priporočena starost otrok je 6+.

KAKO NA POT:

Doživetje VELIKANI ISTRE se odvija v Kubedu, začne pa se na parkirišču Kmetije Jakomin, Kubed 57a. V Kmetiji Jakomin kupite VELEBELEŽKO, lahko pa se z njimi tudi dogovorite za malico ali kosilo, saj kmetija deluje kot Osmica in je njena gostinska ponudba občasna oziroma po dogovoru.
Še to, poleti je pri Kmetiji Jakomin prijeten kamp! Doživetje VELIKANI ISTRE poteka po krožni poti, večji del po planinski poti na Lačno. Prvi del poti se vije skozi vas Kubed, nato se pot vzpenja po dobro označeni poti na hrib Lačna. Priporočena je lahka pohodna obutev, s seboj imejte dovolj pijače in malico, saj za VELIKANSKO DOGODIVŠČINO potrebujete kar nekaj energije!
Na pot se lahko odpravite sami, lahko pa se udeležite katerega od vodenih sprehodov, ki potekajo vsaj enkrat mesečno.

TRASA:

Avtomobil parkirate na parkirišču Kmetije Jakomin, Kubed 57a, GPS
45.52424325952576, 13.865877148660186, kjer kupite VELEBELEŽKO.

Od tam krenete skozi vas, mimo vinogradov in sledite oznakam – VELIKANOVA NOGA – vse do VELIKANA. Nato nadaljujete skozi podhod pod cesto, kjer vas čaka pravljični vhod z VELIKANSKIMI GRAFITI. Skozenj vstopite v pravljično Istro in vzpenjate na Lačno. Pot je dobro označena, sledite VELIKANOVI NOGI in doživljajskim elementom na poti. Doživetje VELIKANI ISTRE ne pelje do vrha Lačne, temveč se na točki ZLATO JAJCE obrne in se krožno vrača nazaj v vas Kubed. Za pohodnike, ki si želijo daljše poti, je seveda možen tudi skok na vrh Lačne, kjer vas čaka razgledni stolp. Previdno, lestev je strma!

Ko se vrnete v vas Kubed, se pri VELIKANU na robu vasi vzpnete desno na KUBEJSKI GRAD do TURNA in se po pobočju s čudovitim razgledom na Kraški rob vrnete na izhodišče poti pri Kmetiji Jakomin. Tu vas za rešeno VELIKANSKO MISIJO čaka zaslužene VELENAGRADA.

PARKIRANJE:

Parkirišče Kmetije Jakomin, Kubed 57a, GPS 45.52424325952576, 13.865877148660186.
Parkiranje je brezplačno.

CENE IN PONUDBA:

Cena posamične VELEBELEŽKE je 7 EUR, cena slikanice 2 kozi in 3 istrske je 20 EUR. Oboje je na voljo v Kmetiji Jakomin in v TIC Koper. Lahko pa beležko in slikanico naročite kot PRAVLJIČNI KOMPLET.

Seveda je obisk VELIKANOV ISTRE mogoč vsak dan. Če bodo vrata Osmice Kmetije Jakomin slučajno zaprta, pokličite na 040 563 544 in bo poskrbljeno za beležko in slikanico.

Uživajte v svetu Velikanov Istre!