Pot, ki povezuje Kranjsko Goro in Ravenno, je del evropske mreže kolesarskih poti EuroVelo 8, in vodi skozi najbolj slikovite kraje ob severnem Jadranu in ob italijansko-slovenski meji. Raznolika in celovita povezava združuje kulturne lepote mest Kopra, Trsta, Benetk, Padove, Ravenne, z raznoliko naravo Julijskih Alp, Kraške planote, lagune in Parka Delte reke Pad.

Vodilna nit potovanja so vodne poti – sprva spust ob Savi, nato ob Soči, in nazadnje kolesarjenje ob gosti mreži umetnih kanalov, ki povezujejo beneška tla in rokave v Delti reke Pad. Adriabike je nepozabna izkušnja tudi zaradi vonjev in okusov, ki se med gorami, hribi, ravnicami in morjem neprestano mešajo.

Trije predlogi enotedenskih potovanj, ki jih ponujamo, vam bodo pomagali doživeti pot Adriabike:

  • Smaragdno zelena pot (Kranjska Gora–Trst),
  • Pot Beneške republike (Koper–Benetke) in
  • Pot trgovcev (Benetke–Ravenna).

Poti so speljane po kolesarskih stezah in stranskih cestah, opremljenih z ustrezno signalizacijo, kjer pa je to mogoče, predlagamo tudi uporabo intermodalnosti oziroma tako imenovano kombiniranje potovanja z drugimi javnimi prevoznimi sredstvi, kot so vlak, avtobus in ladja. Sicer pa poti v brošuri (za posamezno potrebujemo šest dni), predstavljamo po dnevnih etapah, ob tem pa so navedene tudi najpomembnejše turistične informacije: potovalni dnevnik s fotografijami in spletnimi stranmi z natančnejšimi opisi krajev.

Med orodji, namenjenimi vsem, ki se nameravate podati tovrstni avanturi naproti, je tudi »road-book« s podrobnimi zemljevidi, turistična spletna stran www.adriabike.eu in aplikacija za pametne telefone. Želimo vam prijetno in srečno potovanje.