Tako oljčno olje in plemenita vina z osončenih gričev zelene destinacije Koper zbujajo pozornost najstrožjih mednarodnih ocenjevalcev in segajo po najvišjih nagradah na svetovni ravni. Lokalne kulinarične dobrote, kot so fuži s tartufi, fritaja z divjimi šparglji, pršut, bobiči in druge pristne istrske jedi lahko okušate v številnih gostilnah, na turističnih kmetijah in v osmicah zelenega podeželja Kopra.

Prav tako lahko kulinarične posebnosti in domače istrske okuse odkrivate na različnih gastronomskih prireditvah, ki se v destinaciji Koper vrstijo skozi vse leto. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki ga v Kopru tradicionalno prirejajo septembra, je vsakič znova odlična priložnost za okušanje istrskih sladic, med katerimi nikoli ne manjkajo fritule, kroštoli, supe in druge istrske posebnosti, pa tudi ostalih slovenskih in tujih sladkih mojstrovin. Dnevi kmetijstva slovenske Istre vam postrežejo z domačimi dobrotami slovenskih kmetij, medom, suhomesnatimi proizvodi in drugimi domačimi izdelki. S kulinariko, vini in drugimi lokalnimi dobrotami navdušujeta tudi majski prireditvi Koper na dlani in Praznik refoška v Marezigah ter septembrski Vonj po Istri v Krkavčah. Poleg tega se destinacija Koper lahko pohvali tudi s številnimi drugimi prireditvami, ki imajo gastronomsko noto. Med njimi denimo festival koprskega sendviča Paninfest, kulinarična tržnica Odprta kuhna, Viva la pasta!, Podeželje v mestu, Od vinarja do oljkarja, tradicionalna Martinovanja in druge.

Oljčno olje

Oljčno olje z zaščitenim geografskim poreklom slovenske Istre vzbuja pozornost najstrožjih mednarodnih ocenjevalcev. Ekstra deviško oljčno olje, ki ga pridelujejo številni koprski oljkarji, se ponaša z značilno zlato-zeleno barvo ter izjemnim vonjem in okusom, zato velja za nepogrešljiv dodatek v mediteranski kuhinji. Oljčnemu olju zaradi številnih koristnih lastnosti v Istri pravimo kar »tekoče zlato«.

Vino

Sorte refošk, malvazija in rumeni muškat so najbolj znane in razširjene sorte vina v vinorodnem okolišu slovenska Istra. Refošk se ponaša z intenzivno rubinasto barvo in bogatim okusom, malvazija s svojim izrazitim vonjem in svetlo rumeno barvo z zelenimi odtenki pa velja za kraljico med istrskimi belimi vini. Koprski vinarji in vinske kleti pridelujejo vina različnih sort in slogov in z njimi posegajo po najvišjih priznanjih doma in po svetu.

Ribe in druge morske dobrote

Ribe, školjke in druge morske dobrote so pomemben del istrske kulinarike. Tradicionalne morske jedi v istrski kuhinji so ribe na šavor oziroma ocvrte manjše ribe, kot so sardele in sardoni, marinirane s kisom in čebulo, školjke na buzaro, brodet in seveda ribe ter kalamari oziroma lignji in drugi mehkužci, pripravljeni na različne načine.

Pršut

Sorte refošk, malvazija in rumeni muškat so najbolj znane in razširjene sorte vina v vinorodnem okolišu slovenska Istra. Refošk se ponaša z intenzivno rubinasto barvo in bogatim okusom, malvazija s svojim izrazitim vonjem in svetlo rumeno barvo z zelenimi odtenki pa velja za kraljico med istrskimi belimi vini. Koprski vinarji in vinske kleti pridelujejo vina različnih sort in slogov in z njimi posegajo po najvišjih priznanjih doma in po svetu.

Fritaja

Jajca so v Istri že od davno sestavni del številnih jedi. Fritaja oziroma frtalja je ena najbolj razširjenih in priljubljenih jajčnih jedi. Gre za neke vrste jajčno omleto oziroma stepeno in posoljeno jajce, ocvrto na oljčnem olju. V Istri pripravljajo fritaje z divjimi šparglji oziroma špargo, s tartufi, klobasami, pršutom in drugimi dodatki.

Bakala

Bakala je hladna jed oziroma gost namaz iz posušene polenovke, česna in oljčnega olja. V Istri se bakala pripravlja še iz časov Beneške republike, tradicionalno pa se pripravlja na božični predvečer oziroma vigilijo. Poznamo več načinov priprave bakalaja: v paradižnikovi omaki (na rdeče), s krompirjem, na brodet, ocvrt, mariniran, najbolj razširjen način pa je »bakala na belo«.

Bobiči

Bobiči so tipična istrska mineštra. Pripravijo se lahko na različne načine, osnova pa je vedno koruzno zrnje. Ostali osnovni sestavini bobičev sta fižol in krompir.

Riži-biži

Riži-biži je preprosta istrska jed, katere osnovni sestavini sta grah in riž. V Istri velja, da riži-biži ni ne mineštra ne rižota, ampak nekaj vmesnega. Tudi ta jed se je na istrskih mizah začela pojavljati že v času Beneške republike.

Kroštole

Kroštole ali hroštule so ocvrto krhko pecivo značilne oblike, ki je v Istri že od nekdaj prisotno predvsem ob večjih praznikih in praznovanjih. Zanje obstajajo različni recepti, sicer pa so njihove osnovne sestavine moka, sladkor, mast ali olje in žganje oziroma belo vino.

Fritule

Fritule, fritole oziroma fancli so tipična istrska sladica, ki se jo pripravlja predvsem v božičnem in pustnem času. V slovenskem jeziku jim pravimo miške, ker njihova oblika spominja nanje. Sicer pa gre za ocvrto sladko testo, katerega okus spominja na krofe. Nekateri recepti miške obogatijo z rozinami, drugi z jogurtom.