Vas je zgrajena na treh živih skalah in nudi čudovite razglede na okoliške hribe in vasi. Čeprav se vas omenja leta 1450, arheološki območji Gradišče in Žvabi pričata o prazgodovinskih naselitvah tega območja.

Pod Gradiščem je bil sekundarno postavljen 2,5 m visok kamen z reliefom na obeh straneh, ki predstavlja eno izmed večjih atrakcij slovenske Istre. Prikazuje človeka (ali božanstvo – po nekaterih teorijah boga sonca) z razprtimi rokami in z žarki okoli glave. V vasi danes stoji replika kamna, original pa hrani Pokrajinski muzej Koper.

Pomen in čas nastanka Krkavškega kamna je težko določiti. Morda je nastal v prazgodovini in gre za edini slovenski menhir, morda pa gre za upodobitev perzijskega boga Mitre.

Posebnost kamna je tudi lega: v njegovi bližini je bila rimska cesta in kamen se nahaja blizu rimskega najdišča, nekateri pa dajo poseben pomen tudi temu, da kamen leži na sečišču leg bližnjih cerkva, ki tvorijo pravilni latinski križ, kjer je kamen središče križa. Cerkve naj bi tako zgradili okoli kamna, da bi uničili njegovo »hudičevo moč«.

Spet nekateri radiestezisti trdijo, da so ob kamnu posebne, dobre, energije. Morda so zato kamen častili z različnimi obredi. Vplival naj bi tudi na plodnost.

Vsekakor gre za mističen kraj, vreden obiska.

Na trgu v jedru vasi, na robu naravnega pomola (na dveh ogromnih naravnih kamnitih ploščah) stoji Cerkev sv. Mihaela. Gre za bogato opremljeno baročno enoladijsko cerkev z renesančno zasnovo in beneškim tipom zvonika, ki je včasih služil kot obrambni stolp.

Obisk vasi pa ni popoln brez postanka v Hiši Vrešje. Gre za živi muzej v prelepi kamniti hiši, sezidani na skali, ki vam bo ponudil vpogled v nekdanje življenje prebivalcev vasi. Poleg ohranjene istrske kuhinje z ognjiščem in razstavljenimi predmeti, vas bo navdušila tudi istrska dobrodošlica gospodarjev hiše.

Foto: Ubald Trnkoczy