Kako do Kopra in kdaj?

Kako pridem do Kopra?

Koper je lahko dostopen. V bližini so mednarodna letališča, v mestu pa je tudi železniška postaja. Cestne povezave (za pot z avtom ali avtobusom) so urejene, do Kopra pa lahko pridete tudi po morju.

Kdaj je najboljši čas za obisk Kopra?

Koper je del slovenske Istre, kjer prevladuje mediteranska klima, zato je za obisk primeren vse dni v letu.

Ljubitelji visokih temperatur, morja, sonca in vodnih športov bodo najbolj uživali v poletnem času, zaradi mile zime je naše kraje vredno obiskati tudi v hladnejšem delu leta, pomlad in jesen pa sta kot nalašč za ljubitelje izletov v naravo, obiske podeželja in uživanje ob pogledu na spreminjajočo se naravo.

V Kopru in okolici se skozi vse leto vrstijo zanimive prireditve, ki popestrijo sleherni obisk destinacije. Med najbolj znanimi so gastronomsko obarvana prireditev Sladka Istra (mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov), Altroke Istra Gourme festival (prireditev je zastavljena kot kulinarična tržnica z istrskimi jedmi in lokalnimi vini)  decembrska praznovanja (Fantazima v Kopru), Istrski karneval in seveda različne športne, kulturne in etnološko obarvane prireditve.

Načrtuj obisk

V Kopru bom 2-3 ure. Kaj si lahko ogledam?

Predlagamo sprehod po starem mestnem jedru, kjer si lahko ogledate različne kulturne znamenitosti, uživate ob pijači v enem izmed mestnih gostinskih lokalov in/ali se sprehodite ob morju in po (nagrajenem) mestnem parku ob Semedelski promenadi.

V Kopru bom 1 dan. Kaj si lahko ogledam v mestu, kaj lahko počnem?

V enem dnevu si lahko ogledate staro mestno jedro, obiščete muzej, si privoščite kosilo v kateri izmed gostiln ali restavracij in kavo v posebnih kavarnah, morda pa se odločite (tudi) za degustacijo lokalnih vin v vinskih kleteh in vinotekah.

V dopoldanskem času (od ponedeljka do sobote) lahko obiščete tržnico, kjer kmetje prodajajo lokalno sveže sadje in zelenjavo.

Vedno lep je tudi sprehod ob morju (sprehodite se lahko celo do Izole), svetujemo vam tudi obisk (nagrajenega) mestnega parka ob Semedelski promenadi.

Vsekakor je ogleda vreden tudi Naravni rezervat Škocjanski zatok, ki je le streljaj od mesta in kjer lahko občudujete različno favno in floro v največjem slovenskem polslanem mokrišču, najmlajši pa lahko tudi jahajo konje.

V Kopru bom 2-3 dni. Kaj si lahko ogledam, kaj lahko počnem?

Poleg uživanja v centru mesta, svetujemo izlete v okolico Kopra, ogled naravnih znamenitosti, ogled ostalih krajev v slovenski Istri ali širše v Sloveniji, morda pa se odločite za pohod na Slavnik ali pa se preizkusite v ribolovu.

Seveda se lahko prepustite profesionalnemu vodenju v okviru organiziranih izletov ali pa upoštevate namige za oglede v okviru različnih tematskih poti (pohodniških, kolesarskih, jahalnih).

Ljubitelji istrske gastronomije lahko uživate ob številnih lokalnih dobrotah, posebno doživetje je lahko tudi obisk Vinske fontane v Marezigah.

V poletnem času so vam na voljo tudi številne aktivnosti v sklopu parka Active Koper in druga z morjem povezana doživetja.

Doživetja in znamenitosti

Katere so najbolj zanimive prireditve v Kopru in kdaj potekajo?

Koper je znan kot prireditveno mesto. Skozi vse leto se v mestu in njegovi okolici odvijajo različne prireditve – prav za vsak okus. Obiskovalcem so na voljo:

 • gastronomske prireditve: mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, Altroke Istra Gourme festival, vinsko obarvana martinovanja, Praznik refoška, ter Fešta fig in vina Rosé, 
 • velike zabavne prireditve: decembrska praznovanja s silvestrovanjem (Fantazima v Kopru), Istrski karneval,
 • športne prireditve (kolesarski prireditvi Velika nagrada slovenske Istre in Istrski kolesarski maratonIstrski maraton (tekaška prireditev), Eurofest – evropski rokometni festival, Triatlon za pokal Istre in druge;
 • kulturne prireditve (Primorski poletni festivalPoletna muzejska noč, Festival FENS – mednarodni glasbeni festival, MareziJazz – mednarodni festival big bandov, FolkestAlpe Adria PUF FestivalFrivolus – festival uličnih umetnikov in drugi);
 • etnološko obarvane prireditve (Od vinarja do oljkarjaVonj po IstriPodeželje v mestuKoper na dlaniDnevi kmetijstva slovenske Istre, različne vaške »šagre« in druge).

Katere so TOP kulturne znamenitosti Kopra v starem mestnem jedru?

V starem mestnem jedru je več kulturnih znamenitosti, vsekakor pa vam priporočamo ogled Titovega trga, kjer boste lahko občudovali prelepe palače, stolno cerkev in Zvonik ter najbolj znano palačo – Pretorsko palačo, ki si jo lahko tudi vodeno ogledate.

V TIC-u, ki se nahaja v omenjeni palači, lahko kupite tudi vstopnice za Zvonik, z vrha katerega boste lahko občudovali prelep razgled na mesto in okolico.

Posebno zanimivi so še nekateri drugi mestni trgi, npr. Carpacciov trg (ob tem stoji tudi Taverna) in seveda Prešernov trg, kjer si lahko ogledate lepo ohranjena stara mestna vrata Muda iz leta 1516 in bogato okrašen vodnjak Da Ponte, predlagamo vam (vsaj) še sprehod po Čevljarski ulici in ogled stavb v bližini Trga Brolo. Če vam čas dopušča, vam svetujemo tudi sprehod po nekoliko manj znanih ulicah, kjer boste lahko občudovali tipično mestno arhitekturo in odkrivali skrite kotičke našega mesta.

Katere so TOP naravne znamenitosti v okolici Kopra?

Predlagamo vam ogled Naravnega rezervata Škocjanski zatok, največjega slovenskega polslanega mokrišča, kjer boste lahko opazovali zanimivo favno in floro, specifično za to območje.

Zelo poseben je Kraški rob, pokrajina v koprskem zaledju, kjer pride do prehoda med celinskim in primorskim delom Slovenije.

Dih jemajoči so tudi Osapska stena – Mišja peč (ena izmed pomembnejših plezališč v Evropi) in naravni mostovi in spodmoli blizu Sočerge.

Dolina reke Dragonja, reke, ki predstavlja naravno vez med Kraško planoto, flišno Istro in Jadranskim morjem, pa je odlična izbira za vse tiste, ki radi uživate v naravi.

Ima Koper kakšen muzej?

Da, Koper ima tudi muzej. V centru mesta lahko obiščete Pokrajinski muzej, najobsežnejši muzej v slovenski Istri z bogatimi zbirkami od prazgodovine, do blišča beneškega časa in novejše zgodovine.

Vsekakor je vredna ogleda tudi etnološka zbirka v beneško-gotski hiši na Gramscijevem trgu.

Za več informacij:  https://www.pokrajinskimuzejkoper.si/.

Zanimiv je tudi Muzej Tomosove zgodovine, kjer si lahko ogledate butično zbirko znamenitih dvokolesnikov koprske tovarne Tomos.

Tudi v okolici Kopra so na voljo zanimivi etnološki muzeji in zbirke.

Tako si lahko v Hiši od Bardinca v vasi Lopar ogledate istrsko črno kuhinjo, vinsko klet z najstarejšo istrsko leseno vinsko stiskalnico (iz 19. stoletja) in predstavitev krajevne zgodovine.

V Krkavčah pa vas bo navdušila etnološka zbirka v tradicionalni istrski hiši, imenovani Hiša Vrešje.

Vsekakor je ogleda vredna tudi zasebna zbirka vojaške opreme in orožja Grozdana Pohlena v Hrastovljah.

Katere so najbolj posebne cerkve v Kopru in okolici?

V mestu in okoliških vaseh si lahko ogledate res veliko zanimivih sakralnih objektov.

V starem mestnem jedru predlagamo obisk ene izmed največjih cerkva v Sloveniji, stolne cerkve Marijinega vnebovzetja, srednjeveške cerkve sv. Blaža, baročne cerkve sv. Bassa (z eno izmed najstarejših ohranjenih upodobitev Križanega Jezusa v Sloveniji) in cerkve sv. Nikolaja, nekoliko izven mesta pa cerkve sv. Marka.

V okoliških vaseh je res veliko posebnih cerkva, vsekakor pa je vredna ogleda cerkev sv. Trojice v Hrastovljah, ki se nahaja na skalnati vzpetini sredi visokega taborskega obzidja in je znana (tudi) po freskah iz leta 1490.

Zanimive so tudi baročno oblikovana cerkev sv. Valentina z nagnjenim zvonikom v Črnem Kalu, gotska cerkev Marijinega vnebovzetja v Dekanih, sakralni objekti v Koštaboni, bogato opremljena baročna cerkev sv. Mihaela v Krkavčah, cerkev sv. Tomaža v Ospu, cerkev sv. Križa v Rakitovcu in cerkev sv. Štefana v Zanigradu – gre za cerkev kraško-istrskega videza na posebni lokaciji.

V Socerbu pa si lahko (le ob nedeljah ob 14. uri) ogledate Sveto jamo kraško jamo z edino podzemno cerkvijo v Sloveniji.

Kje lahko lovim ribe?

V Kopru in okolici lahko lovite ribe v morju, reki in/ali jezeru.

Za rekreativni ribolov na morju z obale ne potrebujete dovolilnice, za rekreativni ribolov na morju iz čolna, v rekah ali jezerih pa jo potrebujete. Dovolilnico lahko kupite tudi preko spleta.

Rekreativni ribolov v okolici Kopra je možen na reki Rižani in v Vanganelskem jezeru.

Transport in parkiranje

Ali je v Kopru center zaprt za promet? Kje lahko parkiram avto?

V Kopru je za promet zaprt del starega mestnega jedra, po nekaterih ulicah ni možen dostop oziroma vožnja z avtomobili, zato je občutek ob sprehodu po mestu za obiskovalce zelo prijeten.

Na voljo je več urejenih javnih parkirišč, ki se nahajajo pred vhodom v mesto (park & ride) in v samem mestu, ter seveda pred večjimi trgovinami in trgovskimi centri. Na voljo so tudi različne garažne hiše.

Za lažje premike po mestnem jedru lahko uporabite Kurjerco – manjše vozilo na električni pogon, ki je na razpolago vsak dan med 8. in 18. uro. Kurjerco lahko med vožnjo ustavite z dvigom roke ali si prevoz zagotovite s klicem na številko +386 (0)51 488 000. Vožnja je za uporabnike brezplačna.

Kje je glavna avtobusna postaja, kje pa železniška postaja?

Glavna avtobusna in železniška postaja sta ena poleg druge in se nahajata na Kolodvorski cesti (železniška postaja na naslovu Kolodvorska cesta 2, avtobusna postaja na naslovu Kolodvorska cesta 11).

Od centra mesta sta oddaljeni približno 15 minut hoje, do različnih delov mesta pa lahko koristite tudi javni prevoz (mestni avtobusi in taxi-ji).

Kje so postaje taxijev?

V mestu deluje več taxi služb, njihova postajališča so ob tržnici, železniški postaji in ob potniškem terminalu.

Izbirate lahko med naslednjimi taxi službami:

Ali je v Kopru možno najeti avto?

V Kopru je na voljo več rent-a-car podjetij, in sicer:

Kateri javni prevoz naj uporabim za premike po Kopru in katere so metode plačila vozovnic?

Po mestu lahko uporabljate javni avtobusni prevoz, ki ga ureja podjetje Arriva, naložite si lahko tudi aplikacijo ali pa si kar preko spletne strani ogledate prihode/odhode avtobusov za določene linije.

Avtobusni prevoz je plačljiv:

 • s kartico Koper Card plus (nakup kartice je možen na prodajnih mestih prevoznika, na kartomatih in prodajnih mestih, označenimi z znakom Koper Card Plus),
 • z gotovino (opozorilo: voznik lahko sprejme le bankovce do vrednosti 20 EUR) in
 • z mobilnim telefonom (sistem Moneta – velja le, če imate sklenjeno naročnino s slovenskim operaterjem mobilne telefonije).

Za lažje premike po mestnem jedru pa lahko uporabite Kurjerco – manjše vozilo na električni pogon, ki je na razpolago vsak dan med 8. in 18. uro. Kurjerco lahko med vožnjo ustavite z dvigom roke ali si prevoz zagotovite s klicem na številko +386 (0)51 488 000. Vožnja je za uporabnike brezplačna.

Kje v Kopru lahko najamem kolo?

V Kopru lahko na različnih lokacijah najamete mestna, gorska in/ali e-kolesa. Te so:

Kje lahko dobimo kolesarske mape?

Kolesarske mape (in mape pohodniških ter drugih tematskih poti) si lahko ogledate na spletni strani, na pametni telefon si lahko naložite tudi aplikacijo, mape/zemljevide v fizični obliki pa so vam na voljo v TIC-u.

Kateri javni prevoz naj uporabim za pot do Ankarana, Izole, Strunjana, Portoroža, Pirana? Kakšne so razdalje med mesti?

Obalna mesta so med seboj dobro povezana z avtobusnimi prevozi (več na https://arriva.si/), glede na kratke razdalje, pa se lahko odločite tudi za prevoz s taxiji.

Razdalje med mesti so približno:

 • Koper – Izola cca. 10 km,
 • Koper – Strunjan 14 km,
 • Koper – Portorož 16 km in
 • Koper – Piran 23 km.

Turistično-informacijski center - TIC

Kje se nahaja TIC?

V Kopru sta dve turistično-informacijski točki: TIC Koper (v centru) in TIC na potniškem terminalu.

TIC Koper se nahaja v starem mestnem jedru, natančneje v Pretorski palači (Titov trg 3).

TIC na potniškem terminalu obratuje le v terminih, ko v Koper priplujejo potniške ladje.

Kontaktni podatki:

TURISTIČNO-INFORMACIJSKI CENTER (TIC) KOPER

Titov trg 3, SI – 6000 Koper
T: +386 (0)5 664 64 03
E: tic@visitkoper.si

Kaj nudi TIC?

Turistično-informacijski center (TIC) Koper poleg informacij o turističnih zanimivostih obiskovalcem nudi tudi pester nabor promocijskega materiala, turistične zemljevide mesta in okolice ter druga informativna gradiva za obiskovalce destinacije.

V TIC-u se lahko dogovorite za vodene oglede Pretorske palače in mestnega jedra Kopra, na voljo so vam tudi vstopnice za ogled mestnega stolpa – Zvonika in za nekatere prireditve, ki se odvijajo v Kopru.

Na izbiro imate tudi širok nabor spominkov, med katerimi sta tudi aktualno Županovo vino in Županovo oljčno olje Mestne občine Koper.

Gastronomija

Katere so tipične jedi Kopra in okolice?

V Kopru in okolici boste lahko uživali v Istrskih dobrotah, kot so fuži s tartufi, fritaja z divjimi šparglji, pršut, bobiči in druge pristne istrske jedi.

Kot v drugih obmorskih mestih v Mediteranu lahko tudi v Kopru uživate ob ribjih jedeh in drugih morskih dobrotah, pripravljenih z lokalnim oljčnim oljem. Ob teh se seveda prileže kakovostno domače vino.

Obrok pa ni popoln brez tipičnih istrskih sladic, kot so npr. fritule in kroštoli.

Koper z okolico ima bogato ponudbo sadja in zelenjave. Tukaj lahko poskusite grozdje, češnje, smokve (fige), žižole, kaki, jagode, paradižnik, grah in številne druge sezonske dobrote, ki vas bodo s svojim pristnim okusom naravnost očarale.

Kje lahko poskusim lokalna vina?

Najboljša lokalna vina lahko degustirate v Hiši refoška Vinakoper, v centru mesta pa v manjši prodajalni Okusi Istre (na Kidričevi ulici).

Posebno doživetje je tudi okušanje vin na Vinski fontani v vasi Marezige, kjer boste poleg vina občudovali tudi prelep razgled.

Vina domačih vinarjev lahko poskusite tudi v njihovih vinskih kleteh, lahko pa se zanesete na vsakoletni izbor najboljših vin v občini in v TIC-u kupite aktualno Županovo vino.

Seznam vinarjev destinacije Koper je dostopen tukaj.

Kje lahko kupim lokalno oljčno olje?

Slovenska Istra je znana tudi po kakovostnem oljčnem olju. Koprski pridelovalci vsako leto prejemajo mednarodne nagrade in priznanja za vrhunsko kakovost oljčnega olja. Ta lahko degustirate in kupite neposredno pri pridelovalcih ali pa v specializiranih trgovinah in trgovinah s spominki.

Aktualno Županovo olje Mestne občine Koper pa lahko kupite le v TIC-u.

Seznam lokalnih pridelovalcev oljčnega olja lahko najdete tukaj.

Ali ima Koper tržnico? Kaj lahko tam kupim, kako obratuje in kje se nahaja?

Kot vsako pravo mediteransko mesto, ima tudi Koper mestno tržnico: kraj, kjer se domačini redno srečujejo in kramljajo. Posebno živahno je ob sobotah dopoldne, ko tržnico obišče največ ljudi.

Na stojnicah tržnice lokalni kmetje prodajajo svoje pridelke, večinoma tako sadje in zelenjavo, ki jih je drugje zelo težko dobiti.

Tržnica obratuje od ponedeljka do sobote (z izjemo praznikov), od 7. do 13. ure in se nahaja ob vstopu v mesto, na Pristaniški ulici.

Kje lahko kupim sveže ribe?

Sveže ribe lahko kupite v dveh ribarnicah ob mestni tržnici in seveda v večjih trgovinah z ribarnicami.

Drugo

COVID testiranje

*ODVZEM BRISOV PCR in HAGT NA SARS COVID-19

Testiranje poteka:

 • ob torkih in petkih med 7:30 in 8:30 uro (COVID vstopna točka Zdravstvenega doma Koper, lokacija Bonifika, Ljubljanska cesta 6A Koper). Tukaj se lahko opravi tudi PCR test (po predhodnem dogovoru z osebnim zdravnikom).
 • od ponedeljka do petka od 7. do 13. in od 16. do 20. ure in ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 13. ure, naslov: Vanganelska cesta 20, Koper (za več informacij : tel. št.: +386 (0) 51 389 002
 • PCR testiranje je možno tudi vsak delovnik v prostorih SYNLAB-a, na naslovu Obrtniška 30, Koper. Za odvzem se je potrebno naročiti preko e-naslova laboratorij@adrialab.si.

*Urniki testiranj se lahko spremenijo, svetujemo vam, da termine preverite.

Kaj je Parenzana?

Parenzana/Porečanka, znana tudi kot »Pot zdravja in prijateljstva«, je 130 kilometrov dolga pot, speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi, ki je včasih povezovala Trst in Poreč.

Pot poteka skozi stare vasi in mesta, med vinogradi in nasadi oljk ter ob morju. Zaznamujejo jo različne nadmorske višine in urejeni ter osvetljeni predori, ogledate si lahko tudi stare postaje in dele lokomotiv.

Pot je urejena in primerna za kolesarjenje in sprehode.

Zemljevid z označeno potjo je dostopen na spletni strani, v fizični obliki pa ga lahko dobite v TIC-u (Titov trg 3).

Ali ima Koper brezplačni Wi-Fi?

V večjem delu centra mesta lahko koristite javno brezžično internetno omrežje Koper Wi-Free. V iskalnik vtipkajte Koper Wi-Free ali obiščite spletno stran in sledite navodilom za 24-urni brezplačni dostop do interneta.

Sicer pa brezplačen dostop do interneta svojim gostom omogoča tudi večina gostinskih lokalov, namestitvenih kapacitet in trgovskih centrov.

Koliko in kakšne plaže ima Koper, kje se nahajajo?

V Kopru so tri plaže: mestno kopališče (t.i. Mokra mačka) v bližini centra mesta, plaža v Žusterni ter Urbani obmorski park v Žusterni. Ti dve sta od mestnega jedra oddaljeni približno 15 minut hoje.

Vse plaže sta družinam prijazni, mestno kopališče in Urbani obmorski park sta prodnata in nudita tudi naravno senco, plaža v Žusterni pa je betonska, tam se nahaja tudi bazen.

Sončenje in kopanje je možno tudi ob nekdanji cesti med Koprom in Izolo, ki je od leta 2017 zaprta za promet.

Na koncu Semedelske promenade pa je tudi pasja plaža, ki je ločena od drugih kopalnih površin ter opremljena z vso potrebno infrastrukturo, ki kužkom zagotavlja prijetno ohladitev.

Je Koper primeren za gibalno ovirane osebe?

Da, Koper je primeren za gibalno ovirane osebe.

Poti so lepo urejene, nekoliko »nerodne« so za nekatere lahko le tlakovane ulice starega mestnega jedra, nekateri deli mesta pa so žal težje dostopni zaradi stopnic.

Poti ob morju, tako tiste ob mestnem zalivu kot pot proti Izoli, so urejene in gibalno oviranim primerne. Pri mestni plaži oz. pri potniškem terminalu pa se nahaja tudi panoramsko dvigalo, ki te poveže s starim mestnim jedrom.

Za gibalno ovirane osebe so primerne tudi Kurjerce –  manjša vozila na električni pogon, ki so na razpolago vsak dan med 8. in 18. uro. Kurjerco se lahko med vožnjo ustavi z dvigom roke, možen je tudi dogovor prevoza s klicem na številko +386 (0)51 488 000. Vožnja je za uporabnike brezplačna.

Kje so najlepši razgledi?

Koper je lep iz več zornih kotov, med najlepše razgledne točke v mestu pa uvrščamo: Zvonik, razgledno ploščad ob Bastionu in seveda razgled z obale ter Markovca.

Tudi podeželje nudi dih jemajoče razglede, naj navedemo le nekaj posebnih razglednih točk:

 • Marezige (predvsem ob Vinski fontani),
 • Socerb (z gradu lahko občudujemo prelep razgled na Tržaški in Koprski zaliv),
 • Boršt (pogled na dolino potoka Starec na eni in na Koper, Trst, ob lepem vremenu pa kar na celoten Tržaški zaliv, na drugi strani),
 • Čentur (razgled na Vanganelsko dolino in na morje),
 • Glem (pogled na Koprski in Tržaški zaliv pa vse do Kamniško-Savinjskih Alp),
 • Krkavče (razgled na okoliške hribe in vasi),
 • Šmarje (razgled na okoliške hribe in vasi, Koprski in Tržaški zaliv),
 • Slavnik (najvišji vrh v slovenski Istri, od koder se odpira pogled na Koprski in Tržaški zaliv, Alpe, Kvarnerski zaliv, v lepem vremenu celo do Benetk),
 • Utrdba nad Črnim Kalom (razgled na Rižansko dolino, Kraški rob, Koprski in Tržaški zaliv, Tinjan in črnokalski viadukt),
 • Koštabona (razgled na dolino Dragonje),
 • Tinjan (pogled na Tržaški in Koprski zaliv ter Kraški rob),
 • Hrvoji (v lepem vremenu je z Zvonika možen pogled na Koprski in Tržaški zaliv pa vse do Kvarnerskega zaliva na Hrvaškem).

Je Koper kužkom prijazno mesto?

Da, Koper je kužkom prijazno mesto.

Njim je namenjena tudi posebna plaža (na koncu Semedelske promenade), ki je ločena od drugih kopalnih površin ter opremljena z vso potrebno infrastrukturo, ki pasjim prijateljem zagotavlja prijetno ohladitev.

Psički se lahko razgibajo in družijo tudi v pasjem parku, ki se nahaja v bližini centra mesta, ograjena zelenica za sprehajanje štirinožnih prijateljev s pitniki pa je urejena tudi v sklopu mestnega parka ob semedelski promenadi.

Katero valuto se uporablja v Kopru? Kje lahko menjam denar?

V Kopru (Sloveniji) je v veljavi EURO (€). Denar lahko menjate v vseh bankah in v menjalnicah.

Potrebujem zdravnika - kam naj grem?

*Zaradi trenutnih razmer glede koronavirusa je treba pred obiskom ZD poklicati.

Kot turisti v Kopru se lahko obrnete na Ambulanto nujne medicinske pomoči (Tel.: +386 (0)5 6647 440). Ob delavnikih, od 7.00 – 20.00, vam pomoč nudijo v Zdravstvenem domu Koper (na naslovu Ljubljanska cesta 6a), v nočnem času, med vikendi in prazniki pa v Splošni bolnišnici Izola – Urgentnem centru (naslov: Polje 40, Izola).

Dežurna zobna ambulanta (Tel.: +386 (0)5 6647 399) deluje ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8.00 do 12.00 v Zdravstvenem domu Koper (na naslovu Dellavallejeva ulica 3, Koper).

Kje lahko kupim zdravila?

Zdravila na recept in zdravila brez recepta lahko dobite le v lekarnah, nekatera ostala pa tudi v trgovinah z medicinskimi pripomočki.

Obstajajo kakšne omejitve glede nakupa alkohola in tobačnih izdelkov?

Da, obstajajo. Poleg posebnih predpisov glede živil, ki vsebujejo alkohol, in lokacij, kjer se prodaja alkohol, so predvidene časovne in druge omejitve oz. prepovedi pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in pijač, ki so jim dodane alkoholne pijače. Prodaja in ponudba teh pijač je prepovedana:

 • osebam, mlajšim od 18 let;
 • osebam, za katere je mogoče upravičeno domnevati, da jih bodo posredovale osebam, mlajšim od 18 let,
 • osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola,
 • osebam, za katere je mogoče upravičeno domnevati, da jih bodo posredovale osebam, ki kažejo očitne znake opitosti od alkohola,
 • iz avtomatskih samopostrežnih naprav,
 • ob določenih urah in določenih ustanovah, skladno z veljavnimi zakoni.

Tobačne izdelke lahko kupijo le polnoletne osebe (starejše od 18 let), na voljo pa so na bencinskih servisih, v trgovinah, trafikah in nekaterih gostinskih lokalih.

Kajenje v zaprtih javnih in delovnih prostorih je prepovedano.

Kje v Sloveniji je živela Melania Trump?

Melania Trump (rojena Knavs) je odraščala v Sevnici, kraju s približno 5.000 prebivalci v vzhodni Sloveniji. Sevnica je od Kopra oddaljena približno 2 uri vožnje.