V Kopru se s tradicionalnim prižigom lučk 29. novembra začenja Fantazima v Čudolandiji, ki poleg celovite svetlobne okrasitve mestnega središča, obeta bogat decembrski program z več kot sto dogodki za različne ciljne skupine in največje drsališče v Sloveniji.

Kot je na današnji novinarski konferenci v uvodu pojasnil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, se letos v Kopru v prazničnem času obeta obogaten in nekoliko drugačen program, kot smo ga bili vajeni pretekla leta. Zaživel bo s tradicionalnim prižigom lučk v petek, 29. novembra. »Program bodo sooblikovali predvsem domači glasbeniki, vključenih bo tudi veliko domačih društev in drugih ustvarjalcev, tako da bo poskrbljeno za mlade in malo manj mlade,« je pojasnil in dodal, da bo program popestrila svetlobna praznična okrasitev mesta. Koper bo letos osvetljen v podobnem obsegu kot lani, a vendar bolj smiselno in okusno. Lani najete barvne elemente, ki so vzbujali največ ogorčenja, bodo nadomestili z dodatnimi verigami, okraski in figurami v beli oziroma zlati barvi in tako smiselno, predvsem pa vsebinsko zaokrožili praznično razsvetljavo v mestu. Nekaj bo tudi novosti.

Kulturno-zabavni program, ki bo zaživel s tradicionalnim prižigom lučk 29. novembra, ob 17. uri na Titovem trgu, je predstavila vodja Turistične organizacije Koper Ylenia Loredan: »Prireditev letos sooblikujemo in organiziramo v sodelovanju z Radiem Koper in Radiem Capris, s čimer bomo združili moči, povezali poslušalce, glasbenike ter ne nazadnje občanke in občane«. Največja atrakcija – predvsem za najmlajše – bo tudi letos drsališče, ki bo prav tako zaživelo 29. novembra in bo obratovalo vse do 5. januarja. Drsališče bo na enaki lokaciji kot lani, tik ob morju, z 850 kvadratnimi metri pa bo po trenutnih podatkih največje drsališče v državi. Na drsališču bo poskrbljeno za zabavni program, občina pa bo letos znova osnovnošolcem omogočila brezplačno vodeno animacijo na ledu v dopoldanskem času. V neposredni bližini bo pestra gostinska ponudba v hiškah in bogat vsakodnevni spremljevalni program, medtem ko se na Titovem trgu, kjer bo tudi božično-novoletna jelka, obeta novost, in sicer video projekcija, imenovana »mapping«. »Gre za posebno vrsto projekcije na glasbeno podlago, ki je po svetu precej razširjena. Zaradi posebne grafične obdelave ima gledalec občutek, da se objekt premika, sesuva in spreminja obliko,« je pojasnila in dodala, da bodo projekcije na programu vsak dan v večernem času.

Kot so danes večkrat poudarili, bo letos poudarek na programu. In ta bo res pester. Tradicionalni prižig lučk bodo pospremila priznana primorska glasbena imena, kot so Lea Sirk, Anika Horvat, Tulio Furlanič, Iztok Novak Easy, Slavko Ivančić, Žiga Rustja, Klapa Semikantá in skupina Gedore, medtem ko bo preostali del programa predvsem tematsko obarvan. Tako bodo ob ponedeljkih nastopali pevski zbori in folklorna društva, ob torkih bodo na programu pihalni orkestri, srede bodo rezervirane za akustične večere, četrtke bodo namenili mladim glasbenikom, ob petkih bodo nastopali t. i. tribute bandi, ob sobotah obalni glasbeniki, nedelje pa bodo minile v znamenju klapskih večerov.

Tudi letos bodo pripravili dva praznična sejma, Miklavžev sejem (med 4. in 7. decembrom) in božično-novoletni sejem (med 23. in 29. decembrom), Miklavževanje za otroke z nastopi pevskih zborov osnovnih šol Mestne občine Koper in prihodom Miklavža, ki bo 6. decembra, 30. decembra pa še Silvestrovanje za otroke z novoletno predstavo, prihodom dedka Mraza in glasbenim nastopom Andreje Župančič. Na zadnji letošnji dan, 31. decembra, bo Taverna gostila tradicionalno silvestrovanje S Koprom v novo leto 2020 s skupino Rock Partyzani.

Zaradi programa in predvidenega velikega števila obiskovalcev bo občasno zaprta Pristaniška ulica, občina bo poskrbela za obvoz in občane o tem pravočasno obvestila.

Praznično dogajanje bo zavzelo tudi podeželje občine, še posebej pestro bo v Dekanih, Šmarjah, Marezigah, Sv. Antonu, na Škofijah in v drugih okoliških krajih, kjer pripravljajo številne aktivnosti in dogodke.