Poglobite se v ponudbo muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov, pokukajte v knjižnico ter obiščite gledališče, ostanke gradov in domačij ter se podajte na raziskovanje koprskih palač. Očarani boste.

Pokrajinski muzej Koper

Je najobsežnejši muzej v slovenski Istri z bogatimi zbirkami od prazgodovine, do blišča beneškega časa in novejše zgodovine, s prikupno etnološko zbirko v dislociranem etnološkem oddelku na Gramscijevem trgu v Kopru (Gramscijev trg 4/5).

Med sprehodom po koprski palači Belgramoni Tacco (iz 17. stoletja), kjer je tudi sedež muzeja, boste doživeli lepoto in blišč renesančnega in beneškega obdobja Kopra.

V matični muzejski stavbi se predstavljajo arheološka, umetnostna, kulturno-zgodovinska zbirka in zbirka novejše zgodovine, muzejska galerija v sosednji stavbi na Kidričevi 23a pa je namenjena občasnim lastnim in gostujočim razstavam.

Muzej nudi tudi virtualno izkušnjo – s pomočjo posebnih očal si lahko ogledate izbrana umetniška dela v 3D obliki. (Ogledi so ob v naprej določenih terminih). Možen je tudi virtualni ogled preko spletne strani.

Muzej ima tudi brezplačno aplikacijo, preko katere si lahko ogledate predvidene dogodke v muzeju.

Medtem ko v muzeju hranijo tudi najdbe iz prazgodovinske in rimske dobe, sta čudoviti vrt muzeja – lapidarij in muzejska dvorana (piano nobile) tudi imenitni prireditveni prizorišči. Pod okriljem Pokrajinskega muzeja Koper deluje še enota v Ilirski Bistrici s stalno razstavo na gradu Prem.

V sklopu Pokrajinskega muzeja Koper deluje Galerija moderne in sodobne umetnosti (Kidričeva ulica 23a), ki je namenjena občasnim razstavam.

Več na spletni strani Pokrajinskega muzeja Koper.

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper – Biblioteca centrale Srečko Vilhar Capodistria je osrednja splošna knjižnica Mestne občine Koper in osrednja območna knjižnica Obalno-kraške regije.

Ustanovljena je bila leta 1951 in je največja javna knjižnica v slovenski Istri.

Knjižnica ima sedež v palači Bruti na Trgu Brolo 1, v Kopru, kjer (poleg uprave) delujejo Oddelek za odrasle, Oddelek za domoznanstvo in knjižno dediščino, Služba za območne naloge ter Oddelek za nabavo in obdelavo knjižničnega gradiva.

Na različnih lokacijah mestnega jedra opravljajo dejavnost še Oddelek za mlade bralce, Oddelek za italijanistiko in Potujoča knjižnica, v koprskem primestju pa enoti Markovec in Semedela. Celoten sklad knjižnice obsega 300 tisoč enot knjižničnega gradiva.

Več na spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

Gledališče Koper

Gledališče Koper – Teatro Capodistria je bilo ustanovljeno leta 2001 in velja za drugo najmlajše slovensko poklicno gledališče.

Kljub temu ima gledališko življenje v Kopru dolgo tradicijo, saj zgodovinski viri navajajo, da je bilo gledališče prisotno že v času Beneške republike.

Gledališče ima sedež na Verdijevi ulici 3. Leta 2008 so notranjost gledališča popolnoma prenovili.

V slovenskem kulturnem prostoru si je Gledališče Koper utrdilo sloves gledališča, odprtega za različne avtorske pristope in režiserske poetike. Njegov repertoar sestavljajo uprizoritve sodobnih in klasičnih besedil, predvsem komedij, ki jih zaznamujejo lokalna, sredozemska in dialektalna obarvanost, pa tudi krstne uprizoritve slovenskih dramskih besedil, namenjenih najmlajšim gledalcem.

Več na spletni strani Gledališča Koper.

Glasbena šola Koper

Glasbena šola Koper domuje v baročni palači Gravisi-Barbabianca na Gallusovi ulici v Kopru, podružnici pa ima tudi v Izoli in Piranu.

Pouk igranja na inštrumente, petja in baleta se izvaja na različnih lokacijah.

Glasbena šola, ki ima 70-letno tradicijo, je vpeta tudi v različne projekte in soustvarja različne prireditve.

Več na spletni strani Glasbene šole Koper.

Obalne galerije

Galerija Meduza, Čevljarska ulica 34, Koper

Galerija Loža, Titov trg 1, Koper

Obalne galerije Piran so osrednja galerijska ustanova v slovenski Istri in med najbolj prepoznavnimi galerijami v Sloveniji.

V Kopru pod njihovo okrilje sodita Galerija Meduza na Čevljarski ulici in Galerija Loža na Titovem trgu.

Več na spletni strani Obalne Galerije.

Protokolarno-prireditvena dvorana Sv. Frančiška Asiškega

Protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu v Kopru ima pestro in bogato zgodovino.

Zgrajena je bila leta 1268 in je do danes doživela velike spremembe. Sredi 18. stoletja je bila barokizirana, za cerkvene namene pa so jo prenehali uporabljati leta 1809. Nato je bila v letih 1968 in 1969 predelana v telovadnico, do leta 1990 jo je uporabljala Gimnazija Koper, nato so stavbo zaprli.

Mestna občina Koper je s pomočjo evropskih sredstev objekt prenovila in ga spremenila v protokolarno-prireditveno dvorano, ki so jo v novi podobi namenu predali leta 2014.

V dvorani se redno odvijajo različni koncerti, predstave in drugi protokolarni dogodki, večkrat pa se je izkazala tudi kot imeniten prostor za poročni civilni obred.

Hiša Kulture

Hiša kulture je nekdanja šolska stavba, zgrajena leta 1898. Zidali so jo domačini z lastnimi sredstvi, dokončana pa je bila v enem letu, nakar se je takoj pričel pouk. V pritličju sta bili dve učilnici, v zgornjem nadstropju pa dve stanovanji za učitelje. Pouk je potekal v stavbi tako med prvo svetovno vojno, kot v obdobju fašistične vladavine in kasneje. Med učitelji, ki so poučevali na svetoantonski šoli, najdemo kar nekaj znanih, zavednih slovenskih učiteljev, ki so poleg poučevanja opravljali tudi narodnobuditeljsko poslanstvo.

Zadnjič je bila stavba obnovljena leta 2018 in od takrat so njeni prostori namenjeni kulturnim dejavnostim lokalne in širše skupnosti.