Ne samo lepo vreme in poletne temperature, v slovensko Istro vas septembra vabijo tudi nepozabna jesenska doživetja in brezplačna vodenja. Zaključek poletja ob morju pa bo kot tradicionalno, tudi letos sladek.  

S pomočjo Slovenske turistične organizacije, ki je podprla dejavnost turističnega vodenja v Sloveniji, bodo lahko obiskovalci brezplačno spoznavali skrite kotičke in zanimive zgodbe slovenske Istre.

Do konca septembra se lahko pridružite brezplačnemu ogledu Pirana po poti skladatelja Giuseppeja Tartinija z iskanjem njegove izgubljene violine. Gre za inovativen pristop vodenega ogleda Pirana, kjer udeleženci z interaktivnim sodelovanjem, reševanjem nalog in iskanjem znamenitih lokacij spoznajo kulturo, zgodovino in znamenitosti mesta Piran, ob tem pa jih spremlja zgodba iz življenja slavnega skladatelja, ki je živel prav tu, v Piranu. (več na: https://www.portoroz.si/si/dozivi/dogodki/7306-brezplacna-vodenja-izgubljena-tartinijeva-violina)

Vse do konca novembra se lahko odločite tudi za različna brezplačna vodenja po Piranskih pešpoteh z degustacijami. Na sproščujočih pohodih boste spoznali zgodbe okolice, atraktivne vedute in degustirali okusno lokalno hrano. (več na: https://www.portoroz.si/si/dozivi/dogodki/7305-brezplacna-vodenja-po-piranskih-pespoteh-z-degustacijami)

Prav tako so vse do decembra na voljo brezplačni vodeni ogledi Pirana, Izole in Kopra, po akcijskih cenah pa so zdaj na voljo tudi štiriurno jadranje in ogled obale z morske strani. (več na: https://www.portoroz.si/si/dozivi/dogodki/7311-brezplacna-vodenja-po-slovenski-istri)

Od oktobra dalje bodo ob koncih tedna na razpolago tudi brezplačni vodeni ogledi Izole na temo rib, ribištva in morske kulinarike, ki se bodo končali z nepozabnim doživetjem lovljenja sip s pomola.

Ljubitelji zgodovine in kulturno-zgodovinskih znamenitosti se boste lahko podali na brezplačen voden ogled Hrastovelj z ogledom tamkajšnje znamenite cerkvice, pobliže pa boste spoznali tudi življenje Šavrink.

Kolesarski navdušenci se boste s kolesi lahko podali na pot od Kopra do Sečoveljskih solin in s postanki na najbolj fotogeničnih točkah boste lahko spoznali najlepši del priljubljene kolesarske poti – Parencane.

Zeleni popotniki boste na svoj račun prišli na brezplačnem vodenem ogledu Krkavč z obiskom oljčnika, razlago o pridelovanju in degustacijo oljčnega olja. https://www.portoroz.si/si/dozivi/dogodki/7312-brezplacna-vodenja-po-slovenski-obali-in-zaledju

Vsi ljubitelji narave pa se boste lahko odločili za sprehod od izolskega Belvederja mimo Krajinskega parka Strunjan in Strunjanskih solin do energijskih točk v bioenergetskem resortu Salinera, kjer boste spoznali nekaj preprostih tehnik sproščanja. (več na: www.na-poti.si)

Prav tako bo konec poletja ob morju pisan na kožo vsem sladokuscem. Med 21. in 27. septembrom boste namreč v različnih restavracijah, kavarnah in barih v slovenski Istri lahko naročili sladki meni v sklopu Tedna Sladke Istre. Zanimive kombinacije sladic in sladkih pijač bodo tako poskrbele, da bo tudi letošnji zaključek poletja v slovenski Istri sladek. (več na www.sladka-istra.si).Foto: Jaka Ivančič