Že drugo leto zapored bo Knjigarna Libris svetovni dan knjige (23. april) praznovala v virtualnem svetu. Pripravili so nekaj aktivnosti, s katerimi bodo opozarjali na knjige in pomen branja in kupovanja knjig. Virtualnim aktivnostim so nadeli ime Svet v spletu besed, vse aktivnosti bodo dostopne na FB profilu knjigarne Libris od 20. do 26. aprila.

V tem sklopu so pripravili nekaj spletnih dogodkov:

  • Knjiga, ki me je premaknila. Nekaj znanih in zanimivih ljudi so povabili, naj gledalcem v krajšem video zapisu zaupajo, katera knjiga jih je premaknila, jim morda zamajala tla pod nogami ali pa v njih preprosto pustila globoko sled. Lahko je to novejša knjiga ali pa knjiga, ki so jo že zdavnaj prebrali. Video zapisi bodo objavljeni na FB strani Knjigarne Libris. Svoje misli o zanimivi knjigi je že posredoval tudi Župan Mestne občine Koper g. Aleš Bržan.
  •  Slovenske založbe opozarjajo. Redno bodo začeli objavljati tudi video zapise in opozorila slovenskih založb na njihove knjižne izdaje. V sredo,  21. aprila, ob 19. uri začenjajo s pogovorom Gorana Vojnovića z Vesno Milek ob izidu knjige – nadaljevanja Čefurjega rausa  – Đorđić se vrača, ki jo je izdala založba Beletrina.
  • V petek, 23. aprila 2021, ob 19. uri bodo objavili film Začetki revije Fontana in TOMOS, ki so ga posneli v skladišču Libertas, kjer je na ogled razstava Tomos. V tem pogovoru sta sodelovala Danilo Japelj, nekdanji in Edelma Jurinčič, sedanji urednik revije. Predstavili so začetke literarne  revije in njeno povezavo s tovarno Tomos. Revijo Fontana za literaturo in kulturo so vnovič obudili k življenju v svoji založbi, za to bo to tudi priložnost, da opozorijo na njen pomen tudi v današnjem času.
  • Sodelovali pa bodo tudi na posebnem sejmu Sejem s kavča, ki se bo odvijal pod okriljem Vodnikove domačije in bo na virtualni stojnici ponujal več kot 500 knjig, več kot 50-tih slovenskih založb. Na enem mestu in z eno košarico bo moč kupovati izbrane knjige po sejemskih cenah.
  • Opozarjajo tudi na spletni pogovor, pravzaprav predstavitev knjige Spomini iznad ekvatorja, ki bo potekal na FB strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, v torek, 20. aprila ob 18. uri. Isabella Flego se po štiridesetih letih v knjigi Spomini iznad ekvatorja spominja petih let bivanja v Gani. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko je bila socialistična Jugoslavija neuvrščena država in je prodajala svoja motorna vozila v številne države po svetu. Avtoričin mož Aurelio je v Gani vodil vzpostavitev koprskega Tomosovega hčerinskega podjetja, imenovanega Tomos Ghana Limited. Omenjeno knjigo so izdali v svoji založbi in bo na voljo po znižani ceni.
  • Tudi pred knjigarno Libris bodo ponudili zanimive in cenovno ugodne knjige. Ne bo jih toliko kot v običajnih časih, vendar dovolj, da bodo lahko nekaterim našli nov dom in osrečili ljubitelje knjig. Seveda bodo ona stežaj odprta tudi vrata spletne knjigarne, ki domuje na www.libris.si.

 

Izpeljavo programa so omogočili Javna agencija za knjigo RS, Mestna občina Koper, Založba Beletrina, Center mladih Koper in Vodnikova domačija, organizatorji pa se zahvaljujejo tudi Osrednji knjižnici Srečka Vilharja in Primorskim novicam.