Kitarski večeri v starem mestnem jedru Kopra

Koncert klasične kitare, CRISTINA GALIETTO, Italija

Program:

Domenico Scarlatti – Sonata K 377
(1685–1757)

Niccolò Paganini – Grande Sonata (II. Romanza, III. Andantino variato)
(1782–1840)

Alex Nante – Corren los soles
(1992)

Alexandre Tansman – Cavatina (Preludio, Sarabanda, Scherzino, Barcarola),
(1897–1986) Danza Pomposa

Joaquín Rodrigo – Tres piezas Españolas (Fandango, Passacaglia, Zapateado)
(1901–1999)

Cristina Galietto, rojena v Neaplju, je mlada italijanska kitaristka stara 21 let, zmagovalka letošnje izvedbe tekmovanja Eurostrings 2021. Njena glasbena pot jo je že popeljala v velika evropska mesta, kjer je koncertirala in se udeleževala številnih mojstrskih tečajev s svetovnimi imeni kitarskega sveta.

Med velikim številom tekmovanj, ki se jih je udeležila, so prva mesta na Alexis Rago International Guitar Competition v Stuttgartu v Nemčiji, International Competition for Young Guitarists Andrés Segovia v Manheimu am Rhein v Nemčiji, Uppsala International Guitar Festival and Competition v Švici. Njen zadnji izjemen uspeh je prva nagrada na tekmovanju Eurostrings competition 2021 v Petrerju v Španiji, ki za prihodnje leto vključuje koncertno turnejo v Evropi, ZDA in Aziji. Cristina ima za seboj že veliko solističnih koncertov v številnih evropskih mestih, med drugim v Nemčiji, Srbiji, Romuniji in Italiji.

Z igranjem kitare je pričela pri 7 letih s svojim očetom, učiteljem kitare. Obiskovala je Srednjo glasbeno šolo Margherita di Savoia v Neaplju, v razredu profesorja Enza Amata. Pri 16 letih je izpopolnjevala svoje znanje jezikov na Blatchington Mill School di Brighton v Veliki Britaniji in hkrati obiskovala študij kitare na znameniti univerzi Royal College of Music London pri profesorju Carlosu Bonellu. Študirala je tudi na Konzervatoriju za glasbo San Pietro a Majella v Neaplju in kasneje na Konzervatoriju Domenico Cimarosa v Avellino s profesorjem Luciom Matarazzom, kjer je zaključila podiplomski študij z odliko in priznanjem. Dodatno se je izobraževala pri profesorju Aniellu Desideriu na Accademii Stefano Strata v Pisi.

Trenutno svoje znanje nadgrajuje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorjema Paolu Pegoraru in Lukaszu Kuropaczewskemu. Na njeni novi zgoščenki Avant l’Aube iz leta 2020 najdemo skladbe Joaquina Rodriga, Domenica Scarlattija in Alexisa Ragoja, kjer se njen intimen in prefinjen občutek za glasbo zlije s karakterji skladb in s tem doseže izjemno navdušenje poslušalca.

Cristina igra na instrument Alessandra Marseglia, neapeljskega izdelovalca kitar.

Cena vstopnice: 10 evrov.
Obvezna rezervacija vstopnic na: kitarika.vstopnice@gmail.com.

Celoten program Festivala Kitarika

Skladno z veljavnim odlokom o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v RS se lahko javnih kulturnih prireditev udeležijo le osebe s potrdilom o negativnem testu, cepljenju ali prebolelem covidu 19 (PCT pogoj).