Obuditev tradicije: Praznik sv. Nazarija

Pred 1500-leti so junija meščani in meščanke Kopra praznovali svojega zaščitnika – sv. Nazarija. Na ta prazničen dan so mesto okrasili s sivko, ki velja za »klasje sv. Nazarija«, in njen poseben vonj je dal prazničen pečat mestu. Meščanke so prodajale šopke sivk in značilno pecivo »bussolai«. Na ta dan je potekal tudi sejem sv. Nazarija in procesija po ulicah Kopra s svetnikovimi relikvijami. Letos bomo ta pomemben dogodek in bogato tradicijo 15., 16. in 18. junija ponovno obudili.

Program

Sejem sv. Nazarija: v soboto, 15. 6., in nedeljo, 16. 6., med 9. in 17. uro

Sobotno dogajanje bo povezalo sodobnega človeka in naravo, medtem ko bosta v nedeljo v ospredju istrska tradicija in kultura. V sklopu sejma se bodo predstavile krajevne skupnosti, turistična in druga društva Mestne občine Koper. Sprehod med stojnicami bo ponudil unikatne izdelke domače obrti, ki odsevajo bogato kulturo in tradicijo našega mesta.

Razstava in slavnostni koncert sakralne glasbe: v soboto, 15. 6.

Praznik sv. Nazarija bomo ponovno praznovali več dni. V soboto, 15. junija, bo v Stolnici Marijinega vnebovzetja slavnostni koncert sakralne glasbe in odprtje razstave starih mašnih plaščev v krstilnici.

Procesija po mestnih ulicah: nedelja, 16. 6., s pričetkom ob 9.30

V nedeljo, bomo obudili procesijo z izhodiščem na Gortanovem trgu ob 9.30. Sprevod bo svojo pot nadaljeval po Pristaniški, Kidričevi ulici vse do Titovega trga ter se zaključil v stolnici s sveto mašo v čast svetemu Nazariju. Procesijo bo spremljal Pihalni orkester Koper. Po sveti maši bo na Titovem trgu zaigrala skupina Mužika sv. Lazar iz Boršta, ki bo obiskovalce tudi pospremila na Prešernov trg, kjer bo obujen nekdaj tradicionalen sejem sv. Nazarija.

Video mapiranje na Pretorsko palačo, razstava in večernice: torek, 18. 6., s pričetkom ob 19. uri

Posebno doživetje za občanke in občane MOK in obiskovalce bo nedvomno na predvečer samega praznika sv. Nazarija, ko bo pročelje Pretorske palače osvetljeno z zgodovino Kopra. Mestna lepotica se bo preobrazila v platno za video mapiranje z glasbeno spremljavo. Obiskovalci bodo lahko v torek, 18. junija, ob 22. uri s Titovega trga občudovali Pretorsko palačo. Skozi svetlobne in zvočne efekte bodo na edinstven način doživeli zgodovino mesta Koper. Torkov večer pa prinaša tudi odprtje razstave in večernice. Ob 19. uri bo v Palači Gravisi in Palači Tarsija otvoritev razstave sv. Nazarija, ki jo pripravlja Italijansko središče »Carlo Combi« Koper v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov »Santorio Santorio« Koper. Ob 21. uri bodo v koprski stolnici večernice.