Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in izr. prof. dr. Barbara Baloh (UP PEF) vabijo vse starše, vzgojitelje, učitelje in strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju na otvoritev razstave z naslovom Brez Besed: Čarobni svet pripovedovanja skozi ilustracije.

Otvoritev razstave bo v četrtek, 1. februarja 2024 ob 18.00 uri na Oddelku za mlade bralce, Verdijeva ulica 2, Koper.

Prof. Barbara Baloh nam bo s svojo osebno zbirko predstavila pomen in vrednost slikanic brez besedila. Spregovorili bomo, kako slikanice uporabljati, kako lahko z slikanicami brez besedila spodbujamo otroško domišljijo ter pripovedovanje in še veliko več.

Slikanica brez besedila (silent book, wordless picturebook, Wimmelbuch, libro senza parole) ni slikanica brez vsebine in smisla. Je pripoved skozi sliko. Beremo lahko besede, pa tudi ilustracije in čustva, torej vse, kar nam lahko posredujeta umetnost in domišljija. Slikanica brez besedila je skrajna oblika narativnosti v ilustracijah, ki pa nikoli ni povsem brez besed: njen naslov usmeri bralca k razbiranju pomenov ilustracij ter sestavljanju le teh v zgodbo (Nodelman, 1988).

Vabljeni vsi, ki vas zanima pomen in vrednost slikanic brez besedila ter iščete navdih za nove oblike pripovedovanja pravljic doma in pri svojem delu.