Majski salon Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) je najstarejša razstava na Slovenskem, ki teče od leta 1909 dalje in sodi v program prestižnih festivalskih likovnih projektov. Letošnjo sodobno likovno produkcijo si lahko ogledamo skozi kiparske stvaritve in risbe. Zasnovo za Majski salon 2021 so v Zvezi zaupali akademskemu slikarju, vizualnemu umetniku dr. h. c. Vojku Pogačarju. Vsebinsko v razstavi prepoznamo predvidevanja in likovno vizualna iskanja umetnikov v skladu z modernistično paradigmo in s kritičnim odnosom do preteklosti, za konstrukcijo sedanjosti in kot vstop v postdigitalno dobo prihodnosti na področju risbe (selektor Goran Milovanović), kipa (Aleksander Bassin) in kiparske keramike (dr. Nadja Zgonik).

Osrednji del salona, na katerem so na ogled risbe raznih formatov ter kipi velikih in manjših dimenzij, je prvič postavljen v Kopru. Salonska postavitev je razdeljena v tri sklope, na več notranjih in zunanjih lokacijah. Med 107 sodelujočih avtorjev vseh generacij, so prvič vključeni tudi trije kiparji iz tujine (Hrvaške, Italije in Avstrije). Razstavo kipov v javnem prostoru, na trgih in parkih in kipov ter risb v skladišču Libertas in v galeriji Gravisi Buttorai si bodo lahko ljubitelji sodobne umetnosti ogledali vse do 1. septembra 2021.

Razstave si lahko ogledate:
razstavišču Libertas, Kopališko nabrežje, od srede do nedelje med 19.00 in 22.00 uro, ob nedeljah tudi med 10.00 in 12.00 uro, in
galeriji Gravisi Buttorai, Ulica osvobodilne fronte 10, od srede do nedelje med 10.00 in 12.00 uro ter med 18.00 in 21.00 uro.