Na koprske ulice se letos vračajo maškare, ki se bodo predstavile na 13. Istrski pustni povorki. Obeta se tudi veliko drugih pustnih dogodkov.

V Kopru bodo oblast po nekaj letih ponovno prevzele maškare. Razgibano dogajanje, ki bo spremljalo 13. Istrsko pustno povorko, bo popestrilo mestni utrip na pustno soboto, ko ne bo manjkalo sladkih in slanih dobrot, dobre glasbe in seveda izvirnih pustnih kostumov.

Na 13. Istrski pustni povorki, ki se bo pričela, v soboto, 18. februarja, ob 11. uri, bo letos sodelovalo več kot 700 mask, ki se bodo predstavile v 23 skupinah kot etnografske maske, pustne skupine in pustni vozovi.

Tematike, ki jih bodo maske predstavljale, bodo zelo raznolike. Na izviren in simpatičen način bodo člani skupin predstavili težave v zdravstvu, sodobne prehranske trende, podnebne spremembe, okoliščine povezane z izgradnjo drugega tira in druge. Obiskali nas bodo netopirji, kokoši, Disney junaki, pa tudi klovni, irski škrateljci in seveda kurenti.

Pred pričetkom povorke bo v koprski Taverni program za najmlajše, ki bo vključeval zabavo s čarodejem Zlatkom, pustni ples, gledališke skeče, gromozanske milne mehurčke in pustne igre z gospo in gospodom Klovnom. Po koncu povorke bo sledilo pustno rajanje s skupino Trio Teci teci in podelitev nagrad sodelujočim. Na bližnjem Mandraču in na ploščadi pri stavbi nekdanje Uprave za pomorstvo bo možno na pustni tržnici izbrati med številnimi sladkimi in slanimi pustnimi dobrotami, napitki in drugimi izdelki.

Novost letošnje pustne povorke v Kopru pa je ta, da pustnih skupin ne bo ocenjevala komisija, ampak čisto vsi obiskovalci prireditve. Preko kupončkov, ki jih bo možno oddati na različnih točkah vzdolž Pristaniške ulice, ali preko spletnega obrazca, ki bo preko QR kode dostopen in aktiven na dan dogodka, bo občinstvo glasovalo za najlepšo pustno skupino in tako sodelovalo v nagradni igri.

Vse informacije o skupinah v povorki, pustni tržnici in programu 13. Istrske pustne povorke so na voljo TUKAJ.

Pustnih dogodkov pa bo v mestu in okolici še več. V soboto, 18. februarja, od 15. ure dalje, bodo otroško pustno rajanje s povorko pripravili v Hrvatinih. Vračajo se tudi sobotne večerne pustne zabave. Center mladih Koper vabi mlade in mlade po srcu, da se od 20. ure naprej udeležijo pustovanja s skupino Beatles Legendado. Pustovanje v ritmih 90ih pripravlja tudi Radio Capris v Bellavita Baru v Kopru, v Music Parku na Bivju v Dekanih pa bodo na pustno soboto nastopili Ne me jugat in Tequila, na pustni torek, 21. februarja, pa bodo na istem odru nastopili še Relja Popovič, Mambo Kings, Nočni skok in Dinna. Pustovanje bodo sklenili v Dekanih v sredo, 22. februarja, od 17. ure naprej, ko se bodo najmlajši zabavali na rajanju z animacijo.

Fotografije: Jaka Ivančič