Ime vasi naj bi bilo vezano na plemiško družino de’Cani, ki si je tukaj dala postaviti hišo (Villo Canum), ki stoji še danes. Na hiši si lahko ogledate plemiški grb družine z letnico 1479.

Slovenski prevod priimka (in kasneje imena vasi) je »pasji oz. od psov« – zato vasi pravijo tudi Pasja vas,

domačinom pa Pesjani oziroma »Pisjani«. Ta prevod se je obdržal od približno leta 1300 (čas naseljevanja Slovanov na koprsko območje) do danes.

Čeprav je v pisnih virih vas omenjena v začetku 13. stoletja, kar pet arheoloških najdišč in eno arheološko območje pričajo o prazgodovinski in antični poselitvi teh krajev.

V vasi si lahko ogledate gotsko cerkev iz 13. stoletja, Cerkev Marijinega vnebovzetja, ob kateri je zvonik oglejskega tipa iz leta 1841. Ob pokopališču pa je kapela Žalostne Matere božje, zgrajena leta 1858.

Zanimivo je tudi območje mlina, mostu in viadukta v Brtucih. Kamniti most je iz leta 1682, mlin ob mlinščici reke Rižane pred rečnim pragom, z večnivojskim križiščem potoka in mlinščice ter viadukt vodovoda, pa iz leta 1935.

V Dekanih boste našli tudi najstarejši tip ohranjene transformatorske postaje na Obali – iz leta 1938.

Obisk Dekanov seveda ne bi bil popoln brez ogleda postaje nekdanje ozkotirne železniške proge Trst – Poreč (Parenzana – Porečanka).

Dekani z bogatim športnim parkom in nogometnim klubom z dolgoletno tradicijo veljajo tudi za nogometno vas.