Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Ankaran in knjigarna Libris

vas v sredo, 18. maja 2022, ob 18. uri vabimo na Prešernov trg v Kopru, na osrednjo prireditev ob 70. obletnici pisatelja

Edelmana Jurinčiča,

ko skupaj odpremo tudi bralno akcijo Primorci beremo in Librisovo poletno dogajanje ob vodnjaku poimenovano Svet v vodnjaku besed.

V primeru dežja se bo prireditev preselila v Malo ložo na Titovem trgu v Kopru.

Rdeča nit prireditve bosta Istra in kultura. O ustvarjanju Edelmana Jurinčiča bodo spregovorili njegovi prijatelji in družina, ki ga spremljajo na njegovi poti ustvarjanja in povezovanja na odru kulturnega življenja. Za odlično domačo glasbeno poslastico bosta poskrbela harmonikarja 2 bota neć in godba Mužika Sv. Lazar Boršt, medtem ko bodo otroci Osnovne šole Koper pod vodstvom mentorice Jane Samsa interpretirali besedila, ki jih je ustvaril Jurinčič. Večer bo zaokrožil pogovor z avtorjem, ki bo zaupal marsikatero zanimivo življenjsko anekdoto.

 

Pesniško nadarjenost Edelmana Jurinčiča je prvi opazil Marjan Tomšič, ki je poučeval slovenščino v Marezigah. Mladega Jurinčiča je spodbujal pri pisanju in mu pomagal pri prvih objavah. Svoja dela je tako objavil v številnih revijah, med drugimi v Mladih potih, Kapljah, Obali, Prostoru in času, Idrijskih razgledih, Sodobnosti, Primorskih srečanjih, Dialogih, Problemih, Fontani, Mladini in Agrasu. Poleg pesmi je objavljal tudi kratko prozo in se tako v Slovenski Istri uveljavil kot pesnik in pisatelj kratkih proznih tekstov.

Jurinčič je prejemnik nagrade Alojza Kocjančiča, član Društva slovenskih pisateljev, soustanovitelj Združenja književnikov Primorske, kjer je imel dolgo tudi vlogo člana upravnega odbora. Bil je eden glavnih pobudnikov pri ustanovitvi literarne revije Fontana, sodeloval je pri ustanovitvi revije Agras in je predsednik Kulturnega društva Faral.

Prireditve v knjigarni Libris podpira Javna agencija za knjigo RS. Za pomoč se zhvaljujemo tudi Mestni občini Koper.