Bila je huda mravljica …, ki je drugim mravljicam nagajala pri delu in igri, jih cukala in strašila, po tleh metala bananine olupke, nenehno rigala, lončarju pobila vse lonce na trgu, vrh vsega pa napadla še bika in ga tudi pohrustala. Toda s takim obnašanjem ni prišla daleč. Kmalu namreč ni bilo nikogar več, ki bi mu lahko nagajala in ga strašila. Vse mravljice, vsi biki, lončarji in otroci so se razbežali in poskrili. In ničesar več ni bilo, kar bi lahko razbila in uničila. Sredi ruševin in črepinj je ostala čisto, čisto sama.

Takrat je spoznala, da sta hudobija in uničevanje nesmiselna in da je življenje mnogo prijetnejše, kadar živimo v slogi ter sožitju z ljudmi in stvarmi, ki nas obdajajo. Kljub temu, da se je do drugih mravljic grdo obnašala, pa ji tega ne zamerijo in ji slabega ne vrnejo z enakim. Sprejmejo jo medse in ji dajo priložnost, da popravi škodo, ki jo je povzročila. Med urejanjem nereda mravljice skupaj zapojejo in zaplešejo, najbolj vesele pa so, če se jim na odru pridružijo tudi otroci.

Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica, ki je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave in dobi, čisto po ljudsko, nov, drugačen konec. Predstava z glasbo, plesom in besedo pripoveduje preprosto zgodbo o odraščanju, o sprejemanju odgovornosti in o sodelovanju.

O ustvarjalcih

Mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup je po sedmih letih delovanja, v katerih je sodeloval s 23 domačimi in tujimi avtorji ter ustvaril 17 celovečernih predstav, pod umetniškim vodstvom in v režiji mednarodno uveljavljenega koreografa Iztoka Kovača prvič ustvaril tudi predstavo za najmlajše gledalce.

Iztok Kovač
Koreograf Iztok Kovač, ustanovitelj zavoda EN-KNAP, umetniški vodja plesne skupine EnKnapGroup in direktor centra kulture Španski borci, v devetdesetih letih umesti pojem slovenskega sodobnega plesa tako rekoč iz nič v evropski in svetovni kulturni prostor. S skupino En-Knap, ki jo je v Belgiji ustanovil leta 1993, je gostoval tako rekoč na vseh pomembnih svetovnih festivalih in prostorih, kjer se je v zadnjih dveh desetletjih pisala plesna zgodovina. V dvajsetletnem intenzivnem delovanju je v evropskem prostoru sodobnega plesa zagotovil zaščitni znak, v katerega kvaliteto že od začetkov vlagajo vplivni koproducenti. Za svoje delo je prejel vrsto najprestižnejših mednarodnih nagrad, leta 1994 kot prvi predstavnik sodobnega plesa tudi nagrado Prešernovega sklada, leta 2012 pa tudi Župančičevo nagrado, najvišje priznanje Mestne občine Ljubljana na področju umetnosti in kulture.

EnKnapGroup
Stalna mednarodna plesna skupina EnKnapGroup, ki jo je leta 2007 ustanovil Iztok Kovač, je edini stalni ansambel za sodobni ples v Sloveniji. Mednarodna zasedba izjemnih plesalcev iz Slovenije, Velike Britanije, Švedske in Madžarske dela pod Kovačevim umetniškim vodstvom z mednarodno priznanimi koreografi in režiserji izrazito raznorodnih estetskih provenienc ter se razvija v prvovrsten plesni ansambel. Od leta 2009 ima EnKnapGroup svoj domicil v Centru kulture Španski borci v ljubljanskih Mostah.

Vir: https://www.gledalisce-koper.si/repertoar/huda-mravljica-2/

Brezplačne vstopnice boste lahko prevzeli na uradnem radiu Fantazime – Radio Capris v Taverni (od 2. 12. 2023).  

URNIK Radia Capris v Taverni

Delovniki: 14:00 – 20:00

Sobote: 8:00 – 20:00

Nedelje in prazniki: 12:00 – 20:00

Razen 24. decembra, ko bo dobrodelni studio odprt med 12.00 in 16.00 in 31. decembra, ko bodo v živo iz Taverne oddajali med 10.00 in 15.00.

Na voljo je omejeno število sedežev, zato vas pozivamo, da si vašo vstopnico zagotovite pravočasno.