Na katerem koli srečanju teh dni boste morda našli celo več pametnih telefonov kot ljudi, ki so vsi opremljeni z zvočniki in povezani v omrežje; samo čakajo na centralno upravljanje, sinhronizacijo in združitev v družbeno združen, digitalno integriran zvočni sistem.

SADISS je spletna aplikacija, razvita v raziskovalnem projektu ‘The Choir & the Sound System’ na Inštitutu za kompozicijo, dirigiranje in računalniško glasbo Univerze Antona Brucknerja (Linz, Avstrija), ki združuje pametne telefone v monumentalne, a zapletene zvočne sisteme, zagotavlja tudi sredstva za vodenje ad hoc skupin.

Z uporabo inovativnih tehnologij povezujejo telefone v ogromen, zapleten zvočni sistem s številnimi različnimi viri zvoka, razpršenimi po vsem prostoru. Vsi predvajajo različne, dopolnjujoče se dele celotne zvočne informacije, kar ustvarja resnično večplastno, poglobljeno zvočno izkušnjo v super prostorskem zvoku.

Volkmar Klien je odraščal na Dunaju in otroštvo preživel v bogatem glasbenem življenju mesta z vsemi njegovimi veličastnimi tradicijami in ukoreninjenimi rituali. Na podlagi tega ozadja si danes prizadeva razširiti tradicionalne prakse komponiranja, produciranja in poslušanja daleč onkraj ustaljenega okolja koncertne glasbe.

Vas zanima več o programu letošnje edicije festivala? Preverite več na https://festival-izis.org/osnovni-delci/