Vabljeni v Protokolarno-prireditveno dvorano Sv. Frančiška Asiškega, na svečano predstavitev edinega grškega kodeksa v Sloveniji, v torek, 5. marca 2024, ob 18. uri.

V okviru KOPER 1500 in domoznanskih Torkovih srečanj s kulturno dediščino: literarni biseri Knjižnice Koper bo predstavljen GRŠKI KODEΚS V KOPRU: SLOVENSKA POSEBNOST

Dinamično se bodo zvrstili prispevki:

  • Škofija Koper dr. JURIJ BIZJAK
  • Grška pravoslavna cerkev sv. Nikolaja Trst p. GREGORIOS MILIARIS
  • Slovenska frančiškanska provinca sv. Križa prof. dr. p. VIKTOR PAPEŽ OFM
  • Knjižnica Koper mag. PETER ŠTOKA
  • Srbska pravoslavna cerkev v Kopru o. TOMO ČIRKOVIĆ
  • Stolna župnija Koper dr. PRIMOŽ KREČIČ
  • Makedonska pravoslavna skupnost v Kopru o. DEJAN MILOSKI

Večer bo glasbeno obarvan z zborovsko glasbo cerkvenega zbora grške skupnosti Svetega Nikolaja iz Trsta in predstavniki Glasbene šole Koper
Častni gosti bodo tako iz bližnje okolice, kot iz tujine.

Eduard Gollob, cesarsko-kraljevi knjižnični nadzornik Avstrije, je leta 1903 raziskal 197 javnih in zasebnih knjižnic in našel 75 grških rokopisov, od tega 4 v Kopru. Le 14 mest avstrijskega cesarstva je imelo grške kodekse, med njimi, poleg Sankt Floriana, Krakova (dva), Kremsmünstra, Lvova, Nikolsburga, Olmütza, Prage (dva), Raudnitz, Reuna, Salzburga in Seitenstettna, tudi Koper. Od 4 omenjenih koprskih grških kodeksov se je ohranil le eden, Komentar k psalmom bazilijanskega (vzhodnega) meniha Evtimija Zigabena, teologa, učenjaka, pisca, ki je živel v Carigradu in deloval na dvoru cesarja Aleksija Komnena, za katerega je napisal spis Panoplia.

Kodeks je opremljen z latinskim napisom na etiketi »Conventus S. Annae Justinopolis«, pripadal je frančiškanskemu samostanu svete Ane, kamor je skupaj z grškimi menihi prispel po padcu Konstantinopla sredi 15. stoletja. Kodeks obsega 143 listov, brez originalne vezave, poškodovan na začetku in koncu, restavriran pa je bil v delavnici Arhiva RS leta 2011. Grški komentar psalmov Evtimija Zigabena je edini grški kodeks v Sloveniji.