Z zaključno prireditvijo v Sv. Antonu, ki bo v petek, 21. januarja 2022 ob 18. uri, se bo iztekel projekt Istralekt. Na prireditvi bomo predstavili rezultate aktivnosti v okviru operacije. Narečne delavnice v istrskih osnovnih šolah, narečna predavanja in dva narečna festivala na istrskem podeželju ter zbornik in spletni portal o istrskem narečju so sicer neposredni rezultati projekta. Bistveni prispevek Istralekta pa je doprinos k ohranjanju istrskega narečja kot kulturne dediščine okolja, tudi skozi popularizacijo narečne besede najširšemu krogu ljudi.

Na petkovi prireditvi v Sv. Antonu, bosta vodja projekta Ingrid Celestina in strokovna sodelavka dr. Suzana Todorović predstavili rezultate Istralekta. Sodelovale bodo še narečne govorke Vera Bonaca iz Sv. Antona, Rožana Špeh iz Sv. Petra in Zvezdana Viler iz Pomjana ter narečna pesnica iz Sv. Antona Alferija Bržan. Učenci osnovnih šol iz Gračišča in Prad bodo predstavili dejavnosti, ki so jih izvajali v okviru projekta. Narečne besede bo povezovala kulturna ustvarjalka Tanja Jakomin Kocjančič, prisotne pa bo uvodoma pozdravil predsednik LAS Istre Andrej Medved.

Projekt Istralekt teče že od leta 2018, ko je bila prijava projektnih partnerjev odobrena, in se bo zaključil s petkovo prireditvijo v Sv. Antonu. Seveda je tudi Istralekt zaznamovalo negotovo stanje v času epidemije korona virusa, zato so se številni projektni načrti spreminjali in prilagajali situaciji. Projekt, z uradnim nazivom »Medgeneracijsko ohranjanje slovenskega istrskega narečja v Slovenski Istri«, je poklon istrskemu narečju, njegovim raziskovalcem in vsem, ki ga ohranjajo. Dolgoročni namen projekta je prispevanje k ohranjanju in revalorizaciji narečja in kulturne dediščine v slovenski Istri, kot obliki ohranjanja nesnovne kulturne dediščine in lokalne identitete na območju, kjer je zaradi demografskih sprememb v preteklosti tovrstna kulturna dediščina ogrožena, saj je vse manj narečnih govorcev. V projektu sta kot partnerja sodelovala še Turistično društvo Šmarje in zavod Eko Humanitatis, preko razpisa LAS Istre pa ga sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

Prireditev bo potekala v skladu s priporočili NIJZ ter upoštevajoč PCT – pogoj.

Zaradi omejenega števila udeležencev je potrebna predhodna prijava preko obrazca tukaj.