Kiosk K67: Koprski vsebinski urbani generator od 22.7. do 20.12.2021 na Ukmarjevem Trgu

Kiosk K67 je mednarodno uveljavljen industrijski objekt, ki ga je 1968 oblikoval profesor Saša Mächtig. Zaradi svoje modularnosti, prilagodljivosti in oblikovalskega sistema je kiosk postal ena izmed najbolj priljubljenih ikon v zgodovini mednarodnega industrijskega dizajna in se ponovno pojavlja v urbanih prostorih Ljubljane, Beograda, Berlina in New Yorka. Kiosk pristaja tudi v Kopru, kjer bo do 20.decembra 2021 na Ukmarjevem trgu prevzel vlogo novega vsebinskega generatorja mesta na pobudo Avtomatik Delovišča. Eksponat K67, ki je del stalne zbirke Obalnih galerij Piran, dobiva novo vlogo za razvoj javnega prostora v mestu Koper.

 

Od leta 1968 do 1999 so po vsej Jugoslaviji izdelali približno 7500 enot. Nekatere izmed njih so izvozili na Poljsko, Japonsko, Novo Zelandijo, v Kenijo, Irak, Sovjetsko zvezo in ZDA. Sistem dovoljuje neomejene konfiguracije in variacije, zato je kot nalašč za različne vrste prilagoditev in programov. Kiosk K67 je uporaben za različne namene, od obmejnih patruljnih postaj, prodajaln vstopnic za vlečnice, cvetličarn do maloprodajnih lokalov in stojnic za hitro prehrano. Po več kot 50 letih je ne samo še vedno prisoten, saj v številnih mestih njegova priljubljenost celo narašča. Prvi K67, ki je leta 1970 postal del oblikovalske zbirke MoMA v New Yorku, je bil na začetku postavljen na pločnik 53. ulice. Končno je svoje mesto v muzeju dobil med razstavo MoMA »K betonski utopiji: Arhitektura v Jugoslaviji, 1948–1980«, kot predmet množičnega oblikovanja.

 

Maja Vardjan, kustosinja v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje MAO, ocenjuje, da je  K67 v mnogih mestih obstojen zato, ker je element, ki se nahaja »med arhitekturo in industrijskim oblikovanjem, vgrajenostjo v moderno mesto in družbo, med rituali vsakdanjega življenja in nenazadnje z vztrajno zmožnostjo reinterpretacije.« Priljubljenost K67 se kaže tudi v njegovi ponovni uporabi v Berlinu, kamor ga je iz Slovenije pripeljal Martin Ruge in z njm vzpostavil nove vsebne v predelu Kreuzberg.

 

V kontekstu urbane regeneracije javnih prostorov v Kopru se Avtomatik Delovšče s postavitvjo kioska K67 na Ukmarjev trg v Kopru loteva taktčnega urbanizma. V sodelovanju z Maro Ambrožič Verderber, v.d. direktorico Obalnih galerij Piran, ki se je na idejo te izjemne ulične postavitve objekta v javni prostor z navdušenjem odzvala je bila omogočena začasna raba kioska K67 iz stalne zbirke Obalnih galerij Piran. Kot svojevrstna umetnina sodobnega oblikovanja je kiosk K67 neločljivo povezan s konceptom ulice in ulične opreme, zato je tudi v Kopru umeščen v javni prostor, kjer je na izbrani lokaciji v svoji novi vlogi aktiviran kot programski generator mesta. Podobno ulično intervencijo so leta 2019 izvedli tudi v New Yorku, kjer je kiosk stal na stičišču 45. in 46. ulice z Broadwayem in služil kot informacijsko središče za oblikovalski paviljon na Times Squaru.

 

Kiosk bo tako nov in za javnost zanimiv fenomen mesta Koper, tokrat uporabljen kot nov participatorni program Avtomatik Delovišča. Med postavitvijo bodo na njegovi lokaciji različne aktivnosti, v katerih sodelujejo Obalne galerije Piran, KUD C3, Avtomatik Delovišče, Društvo Primorski poletni festival in Zavod za kulturo, turizem in mladino Koper. Vrstila se bodo predavanja, diskusije, delavnice in izobraževalni dogodki za meščane ter mednarodna poletna šola, ki bo septembra v soorganizaciji z MOK v skladišču Libertas.

 

Mestna Občina Koper se s postavitvijo kioska K67 v svoje urbano tkivo tako postavlja na svetovni zemljevid predstavitev oblikovanja. V kiosku smo v sodelovanju s Primorskim poletnim festivalom v okviru otvoritve projekta v četrtek, 22. junija 2021 ob 19.uri gostili pogovor med Nevo Zajc, novinarko Radia Koper in oblikovalca in profesorja Sašo Mächtiga, ki se je s kioskom uvrstil med najpomembnejše svetovne oblikovalce. V sklopu otvoritve pa bo pogovor predvajan na Radio Koper, v okviru oddaje »Odprto za srečanja«, in sicer v sredo zvečer, 28. julija 2021 ob 20.uri. Posnetek pogovora bo kasneje na voljo tudi na spletni strani https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174794652?s=radio 

 

O programu javnih umetniških in kreativnih dogodkov vas bomo spremljali sproti!

Za več informaciji pišite na: avtomatkdelovisce@gmail.com