Vabljeni v Koper, kjer se bo s pomembnimi gosti odprl sod sakeja in tako otvorili novo leto “po japonsko”. Čez dan vas čakajo delavnice japonskih kulturnih veščin in prikaz japonskih borilnih veščin, popoldne pa obred Kagami Biraki. Vstop prost!

Kaj je obred Kagami Biraki?

Kagami biraki je tristo let star japonski obred, poln simbolike. Izvaja se ob posebnih priložnostih, kot so poroke, vselitve v novi dom in športni dogodki. Najbolj znan Kagami Biraki se izvaja 11. januarja, ko se odpremo sreči v novem letu.

Takrat na Japonskem vzamejo riževo sladico mochi, ki je na domačem oltarju čakala od novega leta, in jo pred uživanjem razbijejo na manjše kose. Druga oblika obreda vsebuje sod riževega vina sake; z lesenim kladivom razbijejo okrogel pokrov soda sakeja. Okrogla oblika pokrova predstavlja harmonijo, zato obred simbolizira odpiranje k harmoniji in sreči. Ta obred smo prinesli v Slovenijo.

Program

10.00–13.00: Tekmovanje ob 30. obletnici inkluzivnega juda v Sloveniji

13.00–16.30: Delavnice japonske kulture: med drugim japonska kaligrafija, oblačenje japonskega kimona Yukata, japonske strateške družabne igre, bobni Taiko in anime.

13.00–16.30: Delavnice japonskih borilnih veščin: Judo, Ju-jitsu, Karate, Aikido, Kendo, Ninjitsu in Tenshinshō-den Katōri Shintō-ryū.

17.00–18.30: Osrednji dogodek Kagami Biraki z razbijanjem soda

Prireditev skupaj organizirajo vsi judo klubi v Slovenski Istri v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji, Mestno občino Koper, Občino Izola, Občino Piran, Občino Ankaran in Judo zvezo Slovenije.