V torek, 29. junija, ob 21. uri, na prostem pri spomeniku v Marezigah bo ob kozarcu vina potekala filmska projekcija brezčasnega dela velikana italijanske kinematografije Federica Fellinija Rim (1972).

Film je režiserjev poklon mestu, ki ga je sam poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, v njem se prepletajo režiserjevi intimni spomini iz otroštva in odraščanja s prizori iz sodobnosti Rima v sedemdesetih letih 20. stoletja.

Trailer:

O filmu
Fellinijev poklon mestu, ki ga je sam poimenoval »najčudovitejša filmska kulisa na svetu«, je mozaik vinjet, v katerih se režiserjevi intimni spomini (otroštvo v provinci, prihod na postajo Termini, bivanje v hrupnem penzionu, prvi obisk bordela …) prepletajo z impresionističnimi prizori iz sodobnosti (snemanje filma o Rimu, prometni kaos pred Kolosejem, odkritje fresk v tunelu podzemne železnice, ekstravagantna »cerkvena modna revija« …). Na rimskih ulicah poleg Fellinija in drugih na velikem platnu zadnjič uzremo ikono italijanskega filma Anno Magnani.

Film brez tradicionalne pripovedne niti, ki svobodno spaja psevdo-dokumentarec z izbruhi prekipevajoče fantazije, so po premieri v Cannesu leta 1972 številni sprejeli z nerazumevanjem, a je sčasoma postal eno najbolj cenjenih režiserjevih del med intelektualci in umetniki.

 

Vse projekcije bodo potekale v razmeram prilagojenem formatu in ob upoštevanju vseh veljavnih preventivnih ukrepov in navodil. V primeru slabega vremena bodo prireditve na prostem izvedene v dvoranah krajevnih skupnosti. Število mest je omejeno, rezervacije in vprašanja sprejemajo na e-naslovu meri.viler@isolacinema.org. Najbolj sveže informacije o napovedanih dogodkih najdete na FB strani in spletni strani Kino Istra.

Kino Istra je potujoči kino zavoda Otok, ki z izvrstnim filmskim in drugim kulturnim programom obiskuje kraje v slovenski Istri. Aktivnosti potekajo v okviru evropskega projekta, ki raziskuje vlogo kinematografov kot inovativnih kulturnih središč v lokalnih skupnostih. Projektni vodja je hrvaški filmski festival Motovun, partnerji projekta pa so – poleg zavoda Otok – še Hrvaška filmska zveza, Mednarodna filmska akademija iz Bologne in britanski Live Cinema LTD. Projekt je namenjen tako prebujanju ljubezni do filmske umetnosti pri šolarjih, ki odraščajo v krajih brez možnosti obiska kina, kot tudi odraslim prebivalcem lokalnih skupnosti. Sofinancirata ga Evropska komisija in Ministrstvo za javno upravo RS.