East-West Strings Project je kitarski duo, ki ga sestavljata Alen Garagić in Denis Omerović. Oba umetnika sta večkratna nagrajenca številnih mednarodnih tekmovanj in vidna predstavnika kitaristov svoje generacije.

Pri svojih projektih sta do sedaj sodelovala z znanimi glasbeniki, med katerimi zagotovo izstopajo Zubin Mehta, Kent Nagano in Ariel Zuckermann. Nastopila sta na številnih pomembnih odrih doma in na tujem. Naj omenimo samo nekatere: Palau de la Musica Catalana v Barceloni, KKL v Luzernu, Nacionalni teater v Münchnu, Alte Opera v Frankfurtu, Gewandhaus v Leipzigu ter Sejong Center za upodablaoče umetnosti v Seulu. Priznani tuji kritiki označujejo njuno umetnost kot »virtuoznost z velikim občutkom« (Süddeutsche Zeitung, Nemčija) ali kot »globoko muzikalnost in občutljivost interpretacije« (Vivir, Španija).

S svojim projektom “Departure” želita ustvariti glasbeni in duhovni most med vzhodom in zahodom. Program sestavljata dva povsem kontrastna dela, saj se v prvem predstavita z nekaterimi mojstrovinami klasičnega repertoarja kot so Vivaldi in Sor, v drugem pa z lastnimi priredbami balkanske etno glasbe z vplivi flamenka, fada in jazza. Tako v projekt na najgloblji možen način vnašata svojo resnično duhovno ozadje. Na prvi pogled se zdi koncept zasnovan zelo protislovno, kar pa umetnika utemeljujeta kot »neizogibno posledico njunega umetniškega razvoja«.

East-West Strings project lahko tako označimo kot glasbeno popotovanje, kjer se srečujeta klasika in otožno božajoč balkanski melos, značilen za okolje in kulturo, kjer sta glasbenika živela in ustvarjala.

PROGRAM
“Departure”

Antonio Vivaldi (1678-1741)
Koncert za lutnjo v D-duru, RV 93
– Allegro
– Largo
– Allegro

Fernando Sor (1778-1839)
Fantasia op. 54
– Introduction
– Theme et variationes
– Dans le Genre Espagnol

Tradicionalni balkanski plesi in pesmi
– Emina
– Pajduška
– Zajdi, Zajdi
– Gajdarsko oro
– Snijeg pade na behar, na voće
– Kopanica

Cena vstopnice/ticket price: 10€
Rezervacija vstopnic: kitarika.vstopnice@gmail.com
Več informacij: FB Kitarika

Festival Kitarika 2023 je nastal v sodelovanju z: Glasbeno šolo Koper, Mestno občino Koper, Skupnostjo Italijanov Santorio Santorio Koper, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Koper, ZKD MOK, Skladom Živeti s pristaniščem, Studiem Vadya, društvom EGTA in medijskim pokroviteljem Radiem Koper.