Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki deluje od leta 2004 pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem, vstopa v novo leto z izbranimi koncerti vrhunskih zasedb. Na prvem koncertu, 8. januarja 2022, ob 19:30 se bosta v okviru mednarodnega koncertnega cikla SIMFONIC VOICES v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega v Kopru prestavili dve zasedbi s projektoma, ki sta vidno zaznamovala slovenski kulturni prostor v preteklem letu. 

Za vstop na koncert je potreben PCT pogoj.

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate preko SMS-a (ime in priimek ter število vstopnic) na tel. številko 040 900 012.

Projekt IZVEN OKVIRJEV
Mešani pevski zbor Viva Brežice je svoj projekt oblikoval v sodelovanju s folklorno skupino KUD Oton Župančič Artiče in ga zasnoval kot zborovsko-plesno doživetje, katerega so oblikovale tri novitete mladih skladateljev Klare MlakarMateja Kastelica in Krištofa Strnada. S koncertnim programom so tako stopili na polje mističnega, neznanega, tudi tabuiziranega, na polje božanskosti naših prednikov ter se s petjem in plesom »poklonili« trem starodavnim božanstvom: Pramateri Luni, Morani in Vesni. Glasbeno spremljavo na različnih ljudskih glasbilih bodo prispevali skladatelji sami, plesno kuliso pa so v črno-beli preobleki, ki simbolizira boj med dobrim in zlim, med svetlobo in temo, nebeškim in tuzemskim mojstrsko postavili odlični folklorniki KUD Oton Župančič Artiče. Odrsko postavitev pa je prispevala Anja Cizel.

Projekt TA CITIRA
APZ Univerze na Primorskem se predstavlja z avtorskim projektom skladatelja in jazz violinista Marijana Dovića, ki je priredil ljudske pesmi širše primorske za zbor in godalni đžezovski kvartet. Po vsebini prevladujejo ljubezenske – od lahkotno humornih do žalostnih, celo tragičnih. Njihove melodije v priredbah skladatelj reinterpretira na podlagi džezovske harmonije, ritmično komponento pa poudarja z vpeljavo ritmov in razpoloženj različnih svetovnih tradicij (swing, latin, afro). Kljub izrazitim avtorskim posegom v ljudsko materijo je Dović ohranil izvorno sporočilo in notranji značaj posameznih pesmi. Nekaj jih je priredil a capella, večino pa za izvajanje ob spremljavi. Pri projektu sodeluje Slovenski improvizacijski godalni kvartet, ki ga sestavljajo izjemni džezovski glasbeniki Matija Krečič, Marijan Dović – violina, Peter Ugrin – viola, Kristijan Krajnčan – violončelo. Kvartet v glasbo vnaša svežino improvizacije – s tem pa v klasični zvok večglasnega zbora vrača nekaj tiste izvorne energije, ki so jo od nekdaj imeli ljudski godci.

Več informacij o dogodku in programu si lahko preberete na spletni strani.