V nedeljo, 6. 11. 2022 ob 19.00 se bo, na zadnjem koncertu festivala ob hkratni prvi obletnici blagoslova novih orgel koprske stolnice, s pestrim programom predstavil titularni organist orgel koprske stolnice, Federico Mirko Butkovič.

Federico Mirko Butkovič je titularni organist orgel koprske stolnice. Diplomiral je iz orgel na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu doc. Renate Bauer. Sklenil je s samostojnim recitalom na velikih Schukejevih orglah v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, kjer je med drugim izvedel Reubkejevo sonato. Leta 2008 je diplomiral v Ljubljani iz teologije ter bil posvečen v duhovnika. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Jaroslavu Tumi, Michaelu Radulescuju in na tečajih za staro glasbo, ki sta jih vodila Luca Scandali in Manuel Tomadin. Številne samostojne recitale je imel v Sloveniji, v Italiji, na Hrvaškem ter na Češkem. Učil je orgle na tečajih za mlade organiste v Italiji in Sloveniji. Vodi nadškofijsko šolo za orgle in cerkveno glasbo v Gorici. Ustanovil je in vodi čezmejno Primorsko orgelsko društvo, ki organizira prestižni orgelski festival »Kaiser Karl Festival«. Zavzemal se je za postavitev velikih orgel v koprski stolnici.

Program:

  • Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) – Preludij in fuga v C-duru BWV 547  
  • Johann Caspar Ferdinand Fischer (1656 –1746) – Toccata, Allemande, Courante, Sarabande, Gavotte, Rigaudon (iz suite »Uranie«), Chaconne (iz suite »Euterpe«)
  • Joseph Renner ml. (1868-1934) – Sonata za orgle št. 1 v g-molu op. 29, 1. Preludij, 2. Romanca, 3. Fuga
  • Giuseppe Tartini (1692 –1770) – Andante iz Sonate št.12 op.2 (priredil Roberto Squillaci)
  • Charles Piroye (1668-1730) – La Royal

Vstop je prost. Vaši prostovoljni prispevki bodo namenjeni dokončanju projekta orgel koprske stolnice.