O knjigi, ki je v slovenskem prevodu izšla pri založbi *cf., bodo spregovorili urednik izvirnika in avtor predgovora, tržaški zgodovinar Claudio Venza, Clara Germani, ki je skupaj s Claudiom posnela Umbertovo pripoved, jo transkribirala ter tako omogočila, da je ta izjemno zanimiva življenjska zgodba italijanskega anarhista prišla med ljudi, in Nikolai Jeffs, predavatelj na UP FHŠ Koper. Pogovor bo povezovala prevajalka knjige Eva Brajkovič.

To je vznemirljiva, navdihujoča in napeta zgodba o družbeno-političnem življenju v Trstu od obdobja Avstroogrske monarhije in prve splošne delavske stavke na tržaškem v začetku 20. stoletja, o izkušnji bojev v strelskih jarkih v 1. sv. vojni in temnih časih fašistične represije, ki jih je Tommasini prebil med konfinacijo, taborišči in kot politični begunec v Franciji; pa vse do bojev v Španski državljanski vojni, kjer se je Tommasini z navdušenjem pridružil libertarni koloni Ascaso, naposled pa tudi o življenju v povojnem Trstu, kjer je vse do smrti ostal aktiven v anarhistični skupini Germinal.

Anarhist, antifašist, delavec in sindikalist, predvsem pa skromen človek z neverjetno vero v libertarne ideale internacionalizma in solidarnosti nam preko svoje žive pripovedi odstre tudi svež pogled na politična in socialna trenja na levici, predvsem pa vse življenje ostane zavezan humanizmu in visokim etičnim vrednotam bratstva, enakosti in pravičnosti.

Knjiga Kovač anarhist bo samo na predstavitvi na voljo z 20-odstotnim popustom.