Prešernova grafična delavnica OGP 2021

Prešernov dan v Obalnih galerijah Piran letos praznujemo v slogu medobčinskega, čezmejnega in nacionalnega sodelovanja s Prešernovo grafično delavnico za učence in dijake. Pod vodstvom kustosinje pedagoginje Ane Papež in likovnega pedagoga, akademskega slikarja Matjaža Borovničarja, se bo končala 5. februarja 2021. Delavnica je prilagojena za učence višjih razredov OŠ in dijake iz vse Slovenije ter obmejnega dvojezičnega prostora, ki so vabljeni, da v prosti grafični tehniki (linorez, monotipija, kolaž, risba ali skica)izdelajo grafične liste s portretom Franceta Prešerna.

Izbrani portreti bodo v obliki raznolikih prostorskih instalacij razstavljeni med 8. februarjem in 8. marcem 2021 v treh obalnih mestih: v parku Galerije Herman Pečarič v Piranu; na glavni ploščadi oz. na Trgu Prekomorskih brigad v Portorožu in v izložbi nekdanje trgovine Poster na Čevljarski ulici v Kopru.

Organizacija Prešernove delavnice poteka v sodelovanju z Osnovno Šolo Šmarje pri Kopru. Na javno povabilo med 28. 12 .2020 in 25. 1. 2021 se je letos odzvalo približno 800 osnovnošolcev in dijakov. V kolikor bo mogoče, bomo izdelke učencev in dijakov prilagodili v format potovalne razstave, ki bo primeren naknadnemu razstavljanju po drugih javnih prostorih.

Rezultati so nad pričakovanji in z veseljem sporočamo, da so nam svojo udeležbo potrdile naslednje šole: OŠ Ciril Kosmač Piran (enota Portorož); OŠ Vicenzo e Diego de Castro Piran; OŠ Sečovlje; OŠ Prade; OŠ Šmarje pri Kopru; OŠ Sostro Ljubljana – Dobrunje; OŠ Neznanih talcev Dravograd; Srednja tehniška šola Koper; OŠ Ankaran; OŠ Gračišče; OŠ Hrvatini; OŠ Šturje Ajdovščina; Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper/Ginnasio Gian Rinaldo Carli Capodistria; GEPŠ (Gimnazija, elektro in pomorska šola) Piran; OŠ Jelšane; OŠ Toneta Tomšiča Knežak; OŠ Rudolfa Ukoviča Podgrad; OŠ Ivana Groharja Škofja Loka; CKSG (Center za korekcijo sluha in govora) Portorož; OŠ Lucija; Gimnazija Piran.

Fotografije in videoposnetki z delavnic, ki jih bo realiziral videomaker Žiga Peric, bodo na ogled na FB in spletni strani Obalnih galerij Piran.