Osebna razstava koprskega umetnika Tilna Žbone zajema opus najnovejših slikarskih del v prostorskem prepletu z digitalno podobo. Avtor torej ostaja na pozicijah, ki si jih je zastavil na začetku svoje umetniške poti, ko je v svojem delu povezoval klasične slikarske postopke s spoznanji novo medijskih praks. Srečo Dragan, slovenski videast in Žbonov profesor na ljubljanski likovni akademiji, ga je kot pripadnika mlade flash generacije takrat uvrstil med aktivne predstavnike intermedijske umetnosti. Prvo osebno razstavo, na kateri je združil slike in interaktivno video instalacijo (Hybrid Subjects), imel leta 2005 v Obalnih galerijah Piran (Galerija Meduza Koper in Palača Gravisi).

»Abstraktna energična gesta, ki je zaznamovala njegove takratne barvne slike, tudi na novejših platnih (2020-2021) ni izgubila svojega primarnega naboja. Udejanja se v akcijsko nemirni, a kontrolirani potezi črnega grafita, ki tokrat rojeva figure, a tudi v snovno otipljivih premazih mavca. Slike učinkujejo s svojo izvorno materialno govorico peščene barve, na katerih avtor spaja elemente kolaža, slikarske poteze in risbe. Ta ne skriva ekspresionističnih izvorov, še zlasti v anatomsko nedoločljivem in deformiranem konceptu figure«. (Majda Božeglav Japelj)

Tilen Žbona (1976) je diplomiral iz slikarstva na beneški akademiji (Accademia di Belle Arti di Venezia) pri profesorju Carlo Di Raco in magistriral iz videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri profesorju Srečo Draganu. Leta 2012 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani. Od leta 2015 je član Univerzitetnega umetniškega observatorija Rektorske konference RS. Leta 2017 je doktoriral na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani na področju izobraževalnih ved iz likovne didaktike (dr. Beatriz Gabriela Tomšič Čerkez, prof. dr. Franc Solina). Trenutno je zaposlen kot izredni profesor na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem. Javne predstavitve njegovih del vključujejo osebne in skupinske razstave. Bil je prisoten na pomembnih nacionalnih in mednarodnih festivalih ter razstavah, med katerimi izstopajo: Pixxelpoint, International Festival of New Media, Nova Gorica (Slovenija), Bienale Istanbul (Turčija); ArtNetLab & Le Génie de la Bastille, Pariz (Francija). Živi in dela v Kopru.