V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper v marcu pripravljajo razstavo Zbirka starih igrač. Zbirka, ki sta jo skupaj pripravila Marija in Janez Janežič iz Kopra, zajema igrače ter fotografije igrač in iger, s katerimi so se zabavali naši dedki in babice, mame in očetje. V koprski knjižnici bodo njuno zbirko fotografij razstavili med 4. in 20. marcem, ogled zbirke pa bo možen tudi v virtualni obliki.

»Nekaterim bo ta zbirka fotografij zagotovo obudila spomin na otroštvo, igrače in družabne igre, ki so nekoč navdihovale otroško domišljijo,« je povedal Janez Janežič.

V vseh kulturah imajo otroci potrebo po igri, ki jo morajo zadovoljiti, hkrati pa se igrače spreminjajo v skladu z rastjo in razvojem otroka, v skladu z njegovim intelektualnim, socialnim in čustvenim napredkom. Igra je neprecenljiva za otrokov razvoj. Prav zbirka starih igrač, ki sta jo dolga leta sestavljala in jo še dopolnjujeta zakonca Janežič, nam prikaže posnetek časa, ko so otroci še brezskrbno tekali po vaških poteh in gozdičkih ter opomni na prehod v čase, ko so svet preplavile tudi tiste igrače, ki otroški domišljiji ne puščajo veliko prostora.