V soboto, 21. decembra, bodo že šesto leto zapored v noči zimskega solsticija na platnih po vsej Sloveniji zažareli kratki filmi. Na pobudo Slovenskega filmskega centra se projekcijam v Slovenski kinoteki in izbranih kinih Art kino mreže Slovenije z jagodnim izborom slovenskih kratkih filmov leta prvič pridružuje tudi zavod Otok v partnerstvu s in na lokaciji Centra mladih Koper ob 20. uri.

Letošnja selekcija Noči kratkih filmov je nekoliko prevetrena in prepuščena bolj lahkotnemu kuratorskemu očesu, ki je med seboj pomešalo različne čase in stile, ter se poklanja stoti obletnici rojstva Franceta Štiglica. Raznovrstni programski sklopi bodo prvič prikazali tuje filme, ki bodo sestavljali otroški program in program festivalov. Osrednji dogodek bo tudi letos v Slovenski kinoteki v Ljubljani. Iz Art kino mreže Slovenije sodelujejo Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Nova Gorica, Kino Kulturni dom Slovenj Gradec, Kino Sora Škofja Loka, Kinogledališče Tolmin in Kino Velenje.

Dogodku se prvič pridružujemo tudi v zavodu Otok s partnerjem Center mladih Koper, kjer bomo na njihovi lokaciji na Gregorčičevi 4 v Kopru ob 20.00 zavrteli jagodni izbor slovenskih kratkih filmov leta.

Obisk dogodkov je brezplačen.

Celoten program je na voljo na tej povezavi

Letošnja priprava dogodka poteka v organizacijski simbiozi Slovenske kinoteke, Slovenskega filmskega centra, Društva Kraken, Zavoda SCCA – Ljubljana, Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS, zavoda Otok, Centra mladih Koper, ter festivalov Animateka, Dokudoc, Kurja polt, FeKK, Kino Otok, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, Festival LGBT filma ter Short Film Circuit in Eye Film Museum.