ŽIVEL STRIP! ŽIVELA ANIMACIJA!

Gabriella Giandelli in Gašper Rus, Tihi dialogi

Razstava stripov in ilustracij

Razstava Živel strip! Živela animacija! je razstava stripa, ki jo Obalne galerije Piran v Galeriji Meduza že četrto leto pripravljajo v sodelovanju s Stripburgerjem/Forumom Ljubljana. Novo, 16. edicijo tega natečaja za učence in dijake iz Slovenije in Furlanije Julijske krajine uvajamo z razstavo dveh umetnikov, ki bo navdih mladim ustvarjalcem stripovskega žanra. V paru razstavljata predstavnika italijanske in slovenske stripovske scene: iz sosednje države prihaja Gabriella Giandelli, medtem ko slovenske barve zastopa Gašper Rus.

Striparka in ilustratorka Gabriella Giandelli se predstavlja z likom Belega zajca, osrednjega protagonista avtoričinega stripovskega albuma z naslovom Interiorae. Beli zajec kot vseprisotni, a nevidni duh, motri življenje v neki večstanovanjski stavbi, pri čemer lahko spreminja obliko svojega telesa in se prosto sprehaja po hiši. Avtoričin slog zaznamujeta verizem in pravšnja mera detajlov; kritiki jo zaradi njene jasne in realistične risbe, pa tudi zaradi same vsebine, pogosto uvrščajo med predstavnice »magičnega realizma« v stripu. Na ogled bodo tudi njene krajše animacije. Ob razstavi v Kopru je v Italijanskem inštitutu za kulturo v Ljubljani še manjša razstava, kjer je od 24. 2. do 23. 3 2021 na ogled dodaten izbor iz njenega opusa.

Gašper Rus se predstavlja z izbranim naborom del, tako stripov kot ilustracij in grafik. Posebna pozornost postavitve bo namenjena liku Peste, neugledne stare gospe, ki v norveških ljudskih pripovedih simbolizira kugo. Na ogled bodo med drugim tudi avtorjevi kratki stripi, v katerih kot glavni liki nastopajo živali. Avtorjevo predstavitev zaokroža njegovo najnovejše delo, ki je lani izšlo pri Stripburgerju kot strip Štirje godci, nastal po ljudski pripovedki.

Kiparsko delo za razstavo sta ustvarila Marko A. Kovačič in Rok Mohar.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana in Viva Comix Pordenone

Koprodukcija: Obalne galerije Piran in Italijanski inštitut za kulturo Ljubljana

www.obalne-galerije.si, www.zivelstrip.net/press