Slavnik nudi enega najlepših razgledov v regiji, saj lahko z vrha ob lepem vremenu občudujemo Jadransko morje, italijanske Dolomite, del Karnijskih in Julijskih Alp (med katerimi seveda izstopa Triglav), pa Karavanke, Kamniške in Savinjske Alpe, v bližini pa so vidni tudi Nanos, Vremščica, Snežnik in drugi hribi.

Za pot na vrh si lahko izberete eno izmed označenih poti, tik pod vrhom pa se lahko okrepčate v Tumovi koči, ki je odprta ob sobotah, nedeljah in praznikih (izven tega časa pa za skupine po dogovoru).

Vsekakor je vredna ogleda tudi podolgovata in strnjena vas Podgorje pod Slavnikom. Sestavljajo jo kraške domačije iz nepravilnih apnenčastih blokov, okrašene s kamnoseškimi detajli, cerkev, vodnjak in kapele. Vas je tudi primerno izhodišče za pohod na hrib.

Vrh Slavnika s pobočji je razglašen za naravni spomenik in naravno vrednoto državnega pomena. Na tem območju boste opazili kraško travniško vegetacijo in sredozemske gorske cvetice. Tukaj živi veliko živalskih vrst, ki jih lahko najdemo samo na tem območju.

Foto: Jaka Ivančič