V Istri si lahko privoščite razgibane, aktivnosti polne počitnice ali umirjen, sproščujoč oddih. Oglejte si nabor doživetij, tudi nekaterih manj poznanih, ki bodo vašemu obisku dodala noto pristnosti in ga začinila s kančkom lokalnega pridiha. 

Kulinarična doživetja

 1. Kulinarični obisk Kort

Za vse gurmane bo poskrbljeno v Hiši Torkla, ki je tudi ponosna lastnica priznanja Michelinov krožnik. V tej izjemni restavraciji največkrat zadiši po mesu in tartufih, ker pa je izbor vin izjemno obsežen, boste lahko vaš obrok zaokrožili tudi s kozarčkom po vašem okusu. Ljubitelji vin bodo navdušeni tudi nad obiskom bližnje kleti bratov Korenika.

 1. Lov na tartufe v Padni

Istra skriva prave gurmanske zaklade, a njen največji kulinarični dragulj so nedvomno tartufi. Spoznajte pravega tartufarja in njegovega zvestega štirinožnega pomagača, ki vam bosta odprla vrata v skrivnostni svet tartufov. Najboljše vas seveda čaka na koncu, ko boste lahko opojno aromo tartufov tudi okusili v čudovitem ambientu restavracije Gold Istra v Padni. Po vseh teh dobrotah vas bo pot zagotovo še večkrat zapeljala nazaj v Portorož in Piran.

 1. Vodene vinske degustacije v Kopru in okolici

Ljubitelji vinske kapljice se lahko v sklopu akcije 10 tednov doživetij v Kopru udeležite vodenih degustacij v vinskih kleteh Vinakoper, Santomas in Brič ter manjših kleteh na podeželju, kot so Rakar v Trebešah, Bordon v Dekanih, Vinales v Šmarjah, klet Vina Montis & Eko Laura ter vinska klet Vilija Bržana z najstarejšim vinogradom v Marezigah. Kozarec žlahtne kapljice si lahko natočite tudi ob vinski fontani v Marezigah in ob tem uživate ob čudovitem razgledu na Koprski zaliv.

Družinska doživetja

 1. Digitalni detoks na Kmetiji Medljan

Vroč poletni dan lahko preživite v senci dreves istrskih kmetij, kjer lahko v polnosti začutite zeleni utrip Izole. V hitrem tempu današnjega življenja bo za spremembo prijal digitalni detoks na Kmetiji Medljan. Številne domače živali in pristno okolje, ki na vsakem kotičku dvorišča kliče dobrodošlico, vam ponujajo neprecenljivo izkušnjo zaledja.

 1. Nepozaben dan v ribogojnici Fonda

Vsem ljubiteljem morja in morske hrane ponujamo zanimivo doživetje za vso družino – nepozaben dan v ribogojnici Fonda. Med plovbo do ribogojnice in školjčišč vam bodo razkrili številne morske skrivnosti: kako poteka izbor ribjih mladic, kako krmijo ribe, koliko časa raste brancin, kako prepoznati res svežo ribo in zakaj je Piranski brancin Fonda tako poseben. Izlet se bo zaključil z izvirno degustacijo morskih dobrot Fonda.

 1. Družinski piknik na kmetiji Marisol

Na kmetiji Marisol na Baredih nad Izolo vam ponudijo vse za družinski piknik, poleg tega pa bodo otroci lahko tudi navdušeno spoznavali vse domače živali in jahali mini ponije.

Aktivna doživetja

 1. Športne aktivnosti na morju

Morje ponuja številne možnosti za športne aktivnosti. Obiščite park vodnih športov Active Koper v Žusterni in se preizkusite v potapljanju, jadranju, deskanju ali vožnji s kajakom. Za posebno zabavno doživetje pa si lahko izposodite tudi vodno kolo ali zorbing žogo.

 1. Aktivno raziskovanje izolskega podeželja

Odpravite se na raziskovanje izolskega podeželja s kolesi ali kar peš. Izbirate lahko med različnimi pohodnimi potmi, se zapeljete po delu Parenzane ali se, vsaj ljubitelji zahtevnejših tur, povzpnete proti višjemu delu zaledja in obiščete vodne vire. Preverite, katero pot vam priporočajo domačini.

 1. Pohod po ankaranskem polotoku

Obiščite Debeli rtič in se sprehodite do konca rta, kjer lahko opazujete slikoviti flišni klif. Na poti nazaj se ustavite v senci avtohtonega listopadnega hrastovega gozda, ki je nekoč prekrival celoten polotok. Od tod se lahko povzpnete na razgledno točko Krajinskega parka Debeli rtič in nato pot nadaljujete v smeri Resslovega gaja ter se Po stezah graničarjev odpravite na Kaštelir, najvišje točke Miljskega polotoka.

Sproščujoča doživetja

 1. Sprostitev na solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline leži edinstven center dobrega počutja na prostem Thalasso Spa Lepa Vida. Tam kraljujeta solinsko blato in slanica, najpomembnejša dejavnika tradicionalne talasoterapije, ki izkorišča blagodejne učinke produktov morja, morske obale in klime za krepitev naravne odpornosti in za izboljšanje splošnega počutja.

 1. Pomirjujoča narava Debelega rtiča

Območje Debelega rtiča ponuja številne skrite kotičke, kjer si lahko obiskovalci napolnijo baterije. Na Sv. Katarini lahko odkrijete pokopališče školjk in prisluhnete številnim pticam, ki tam gnezdijo. Ob  Sv. Nikolaju pa se nahaja sredozemski slani travnik, ki je del Nature 2000 in edini primer svoje vrste v Sloveniji. Na njem uspevajo številne rastlinske vrste, med katerimi sta tudi obmorski lan in klasnata tavžentroža, ki v Sloveniji uspevata samo na tem mestu.

 1. Po poteh dih jemajočih razgledov

Poletni sončni zahodi so prava paša za oči in Izola ponuja veliko razglednih točk (po domače višt), kjer se jim lahko popolnoma prepustite. Ena izmed njih je izolska višta ob cesti, ki se z Belvederja spušča proti Izoli, kjer najdete tudi prijeten kotiček za piknik med oljkami.

 

Foto: Lara Glavina, Vid Ponikvar, Jaka Ivančič, arhiv Active Koper, Soline