V protokolarni dvorani Sv. Frančiška so v petek slovesno razglasili zmagovalce natečajev za županovo vino in oljčno olje Mestne občine Koper za leto 2023. Županovo olje je postalo oljčno olje Stara Kortina, ki ga je pridelal Janko Bočaj. Županovi vini pa sta Malvazija 2021 vinske kleti Vinales in Refošk Leon 2018 vinske kleti Peroša.

Novost letošnjega natečaja za županovo vino je namreč podelitev dveh nazivov, enega za malvazijo in enega za refošk.

Na natečaju za županovo vino je letos sodelovalo 18 ponudnikov s 36 vzorci, od tega je bilo 16 vzorcev malvazije in 20 vzorcev refoška. Strokovna komisija v sestavi Tamara Rusjan (predsednica), Majda Brdnik, Liliana Savioli, Ingrid Mahnič in Ian Žežlina je med sodelujočimi podelila 11 zlatih, 22 srebrnih in tri bronaste medalje.

Strokovna komisija za oljčno olje, ki so jo sestavljali Vasilij Valenčič kot predsednik, Milena Bučar – Miklavčič, Teja Hladnik, Goran Gregorič, Aleksandra Ožbolt, Jadran Jakončič, Mirjana Knez in Barbara Bajda, je na podlagi anonimnega ocenjevanja največ točk dodelila oljčnemu olju Stara Kortina, sorte belica, letnik 2022, pridelovalca Janka Bočaja.

Kmetija Sašo Čehovin je osvojil tako naziv prvega kot drugega spremljevalca, in sicer z ekstra deviškim oljčnim oljem Red fairytale, sorte belica oziroma cuveé.

Pri letošnjem natečaju je spodbudna visoka kakovost sodelujočih vzorcev. Izmed 47 vzorcev oljčnega olja, ki jih je predložilo 35 ponudnikov, si jih je kar 44 prislužilo zlato, dva vzorca pa srebrno priznanje. Razveseljuje tudi podatek, da sta se tako število ponudnikov kot vzorcev v primerjavi z lanskim natečajem podvojila.

Nagrade je podelil župan Aleš Bržan, ki je ob tej priložnosti napovedal, da bodo steklenice županovega olja in vin ponesle v svet sporočilo, da je v njih najboljše, kar ti kraji ponujajo.

Poleg nagrade Steklarne Rogaška bodo zmagovalci prejeli še dodatno podporo pri promocijskih aktivnostih, ki jih bodo izvedli v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper v vrednosti 700 evrov, kot vsako leto pa bo Mestna občina Koper v protokolarne in promocijske namene od najboljše uvrščenih na natečaju odkupila dogovorjeno količino vina in oljčnega olja.

Vsi sodelujoči na natečaju za Županovo oljčno olje 2022 bodo lahko poleg tega brezplačno sodelovali tudi na mednarodnem tekmovanju Flos Olei.

Sicer bosta zmagovalno vino in oljčno olje širši javnosti dostopna tudi na Vinski fontani v Marezigah in v trgovinici v sklopu koprskega turistično-informacijskega centra.

Prireditev, ki jo je povezoval Evgen Ban, je z glasbenim programom popestrila pevka Julija Jogan ob spremljavi kitarista Gabrijela Juriševiča.